تدابیر اسهـــال
اسهال ناشی از حرکت سریع مدفوع در روده بزرگ است. در یک تعریف عامیانه به خروج مدفوع شل و آبکی و افزایش دفعات اجابت مزاج اسهال اطلاق می شود. در صورت دفع مدفوع اسهالی به مدت کمتر از 2 هفته به آن اسهال حاد ، بین 4-2 هفته اسهال پایا و بیش از 4 هفته مزمن گفته می شود. در موارد اسهال مزمن و اسهال های حاد بسیار شدید بیمار باید جهت بررسی بیشتر و درمان به مراکز درمانی ارجاع شود. در اسهال های حاد خفیف و ساده کنترل وضعیت آب و املاح بدن بیمار در درجه اول اهمیت دارد. در یک اسهال ساده نباید بلافاصله پس از شروع اسهال اقدام به قطع آن نمود تا مواد زاید از بدن تخلیه شود اما در صورتی که اسهال ادامه دار شده و موجب آزار بیمار شد، می توان با تدابیری آن را تخفیف داد. صبحانه: رب به با نان برشته ناهار و شام:- برنج : به صورت کته با ماست یا چلو سماق یا گشنیز با گوشتهایی که هضم راحت دارند مثلا جوجه کباب و …
- آش زرشک: برنج را با کمی نمک در آب بپزید تا نیم پخته شود، سپس کمی آب زرشک [1]و مقداری آب به اضافه کنید تا چند جوش بخورد و به عنوان ادویه مقداری هل، دارچین و نعنای تازه اضافه نمایند. برای تقویت قوا می توانید از گوشت جوجه مرغ یا بره داخل غذا استفاده نمایید به این ترتیب که گوشت را جداگانه با پیاز بپزید ، وقتی نزدیک به انتهای طبخ شد، برنج و موادی که قبلا به خورد آن رفته را اضافه کنید تا چند جوش بخورد و سپس میل کنید.
- زرده تخم مرغ پخته که سماق و گشنیز خشک و بارهنگ رویش بپاشید و مصرف کنید
- گوشتهای با هضم راحت مثل بلدرچین و کبک که با شوید آب پز شده باشد.
- شربت انار:آب انار ترش و شیرین که با پیه آن گرفته شده را بجوشانید تا نصف شود ، سپس به اندازه نصف آن عرق نعناع اضافه کرده و با شکر به قوام بیاورید.
- آب سیب یا به
- شربت خاکشیر با آب یخ
- شربت غوره: آب غوره ای که نزدیک به شیرینی باشد را بگیرید و با عسل به نسبت 3 به 1 مخلوط کرده و به قوام بیاورید.
- دم کرده زیره و بابونه هر 2 ساعت نصف تا یک استکان
- سیب رنده شده با گلاب و 1 قاشق پودر سنجد
- بریان کرده بذرها : تخم مرو ، بارهنگ، تخم ریحان، اسفرزه بوداده شده، یک قاشق چایخوری از مخلوط فوق مصرف شود.
- اگر بعد از اسهال به علت عبور مواد حاد ، سوزش در مقعد ایجاد شود، می توانید مقعد را با جوشانده لعاب خطمی شستشو داده و سپس پنبه ای را با روغن گل سرخ آغشته کنید و بر مقعد بگذارید.