تدابیر اسهال

تدابیر اسهال

تدابیر اسهـــال

اسهال ناشی از حرکت سریع مدفوع در روده بزرگ است. در یک تعریف عامیانه به خروج مدفوع شل و آبکی و افزایش دفعات اجابت مزاج اسهال اطلاق می شود. در صورت دفع مدفوع اسهالی به مدت کمتر از 2 هفته به آن اسهال حاد ، بین 4-2 هفته اسهال پایا و بیش از 4 هفته مزمن گفته می شود. در موارد اسهال مزمن و اسهال های حاد بسیار شدید بیمار باید جهت بررسی بیشتر و درمان به مراکز درمانی ارجاع شود. در اسهال های حاد خفیف و ساده  کنترل وضعیت آب و املاح بدن بیمار در درجه اول اهمیت دارد. در یک اسهال ساده نباید بلافاصله پس از شروع اسهال اقدام به قطع آن نمود تا مواد زاید از بدن تخلیه شود اما در صورتی که اسهال ادامه دار شده و موجب آزار بیمار شد، می توان با تدابیری آن را تخفیف داد. صبحانه: رب به با نان برشته ناهار و شام:
  • برنج : به صورت کته با ماست یا چلو سماق یا گشنیز با گوشتهایی که هضم راحت دارند مثلا جوجه کباب و …
  • آش زرشک: برنج را با کمی نمک در آب بپزید تا نیم پخته شود، سپس کمی آب زرشک [1]و مقداری آب به اضافه کنید تا چند جوش بخورد و به عنوان ادویه مقداری هل، دارچین و نعنای تازه اضافه نمایند. برای تقویت قوا می توانید از گوشت جوجه مرغ یا بره داخل غذا استفاده نمایید به این ترتیب که گوشت را جداگانه با پیاز بپزید ، وقتی نزدیک به انتهای طبخ شد، برنج و موادی که قبلا به خورد آن رفته را اضافه کنید تا چند جوش بخورد و سپس میل کنید.
  • زرده تخم مرغ پخته که سماق و گشنیز خشک و بارهنگ رویش بپاشید و مصرف کنید
  • گوشتهای با هضم راحت مثل بلدرچین و کبک که با شوید آب پز شده باشد.
نوشیدنی:
  • شربت انار:آب انار ترش و شیرین که با پیه آن گرفته شده را بجوشانید تا نصف شود ، سپس به اندازه نصف آن عرق نعناع اضافه کرده و با شکر به قوام بیاورید.
  • آب سیب یا به
  • شربت خاکشیر با آب یخ
  • شربت غوره: آب غوره ای که نزدیک به شیرینی باشد را بگیرید و با عسل به نسبت 3 به 1 مخلوط کرده و به قوام بیاورید.
  • دم کرده زیره و بابونه هر 2 ساعت نصف تا یک استکان
میان وعده:
  • سیب رنده شده با گلاب و 1 قاشق پودر سنجد
سایر توصیه ها:
  • بریان کرده بذرها : تخم مرو ، بارهنگ، تخم ریحان، اسفرزه بوداده شده، یک قاشق چایخوری از مخلوط فوق مصرف شود.
  • اگر بعد از اسهال به علت عبور مواد حاد ، سوزش در مقعد ایجاد شود، می توانید مقعد را با جوشانده لعاب خطمی شستشو داده و سپس پنبه ای را با روغن گل سرخ آغشته کنید و بر مقعد بگذارید.
وقتی که اسهال و استفراغ با هم است:  توصیه ها: ماساژ و بستن دست و پاها با باند کشی در کنترل اسهال و استفراغ موثر است. مالیدن روغن گل سرخ با کمی مصطکی بر شکم اسهال و استفراغ را کنترل می کند. بهتر است به جای آب ، بیمار از گلاب گرم کرده مخلوط با عرق تاجریزی یا عرق انیسون استفاده کند مگر اینکه تشنگی خیلی فشار بیاورد و آن وقت فقط یک یا دو بار آب بسیار سرد بنوشد. اگر بیمار به علت شدت بیماری بی حال شود، پس از تامین مایعات بدن، کمی جوزبوای ساییده مخلوط با روغن کنجد را به صورت نیم گرم بر بدن و دست و پا بمالند که بسیار موثر است. پس از بهبودی بیماران باید از غذاهای با هضم آسان و مقوی معده مثل شوربای مرغ یا بلدرچین یا کبک با نان ، زرده تخم مرغ عسلی و شربت انار و نعناع به مقدار اندک شروع کنند تا کم کم قوت از دست رفته دستگاه گوارش به حال عادی برگردد. به مدت حداقل 7-3 روز از نوشیدن به یکبارگی مقدار زیاد آب سرد اجتناب ورزند. پرهیزات: در اسهال توام با استفراغ، استفاده از شربت نبات، زعفران، فلوس و روغن به صورت خوراکی ممنوع است. بعد از بهبودی، نباید بلافاصله غذاهای سنگین و حجیم استفاده نمود. بیماران باید از مصرف حلیم، کله پاچه،  سفیده تخم مرغ، خربزه، شیرینیجات زیاد مانند حلوا ، غذاهای بسیار چرب ، انگور ، هندوانه، آلو و شفتالوی شیرین، زردآلو ، آلبالو ، توت سفید ، شاه توت ، شیربرنج ، فالوده ، زعفران  و آب بسیار سرد پرهیز کنند. [1][1] ) طرز تهیه آب زرشک: مقداری زرشک خشک را در 4 برابر آن آب یک شب بخیسانید ، روز بعد بجوشانید تا یک سوم آن بماند.
نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *