«پرهیزات و توصیه های کلی برای تمام بیماران»
توجه:
این پرهیزات و توصیهها برای عموم بیماران است اگر موردی از موارد زیر در تدابیر اختصاصی بیماری شما توسط پزشک منع شده است از مصرف آن خودداری کنید.
پرهیزات :
- انواع فست فود، سرخ کردنیها، غذاهای کنسرو شده و کمپوتها مانند تن ماهی، رب گوجه فرنگی، ذرت کنسرو شده و.. فرآوردههای گوشتی صنعتی مانند سوسیس، کالباس همبرگر و…
- انوع تنقلات مصنوعی مانند چیپس، پفک، بیسکوییت، بستنی، فالوده…
- انوع آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، نسکافه، چای غلیظ و نوشیدنیهای گاز دار مانند نوشابه و دلستر و…
- انواع مواد غذایی خمیری وحجیم مانند تریدها، ماکارونی، لازانیا، رشته های صنعتی، نان باگت و سایر نانهای فانتزی و نانهایی که دارای آرد نول می باشند وخمیر وپنیر پیتزا
- انواع مواد مخدر و دخانیات و نوشابه های الکلی
- انواع سس های صنعتی(مایونز، کچاپ، گوجه فرنگی و …)
- عدم مصرف برخی خوراکی ها مانند قارچ، ذرت، عدس، بادمجان گوجه و خیار گلخانه ای
بادمجان، عدس، خیار، گوجه، ماست و دوغ و پنیر (برای سوء مزاجهای سرد) انواع سس، کنسرو، فست فود مثل پیتزا، سوسیس، کالباس و… نوشابه، رب گوجه فرنگی کارخانه ای، کاکائو، قهوه، شکلات، چیپس، پفک، غذاها و تنقلات خیلی شور و تند و ترش و چرب و حبوبات نفاخ برای معده های حساس و گازدار، چای بالاخص برای کسانی که مشکل معده دارند. آب یخ، همراه با غذا و بلافاصله بعد از غذا آب خوردن، گوشت گاو و گوساله، ته دیگ، پیاز و سیر خام و پرتقال و نارنگی (برای معده های حساس)، غذاهای مانده و فریز شده، غذاهای خمیری مثل ماکارونی و الویه و سرخ کردنی. آب خوردن در شب بین خواب، خرما و گردو، سبزیجات بخاردار مثل تره، شاهی، ترب و به خصوص برای کسانی که سردرد دارند و هر چیزی که باعث ناسازگاری و اذیت شود.
توصیه ها :
- ورزش را جزو برنامه روزانه خود قرار دهید و در حدی ورزش کنید که بدن عرق کند و نفس به شماره بیافتد ولی خسته نشوید.
- خواب شب را از دست ندهید مدت مناسب خواب 6 تا 8 ساعت میباشد خواب روز نمیتواند جایگزین خواب شب باشد و مضر نیز هست.
- بهتر است به جای روغن نباتی از روغن کنجد، زیتون، هسته انگور یا روغن حیوانی استفاده شود.
- بهتر است به جای قند و شکر از شیرین کننده های طبیعی مانند شکر سرخ، شیره انگور، خرما، توت و …
- بهتر است به جای انواع فرآوردههای کارخانه ای از مواد طبیعی استفاده کرد مانند مصرف سرکه، آبغوره، آبلیمو خانگی بی نمک نجوشیده یا مصرف شیر طبیعی که 20 دقیقه جوشیده شده باشد و تهیه ماست و سرشیر و… خانگی از شیر طبیعی.
- جهت نوشیدنی میتوان انواع دمنوشهای طبیعی و عرقیات گیاهی و شیرهای گیاهی مانند شیر بادام، شیرگردو، شیر پسته و شیرخرما میل کرد.
- بهتر است میوه ها متناسب با هر فصل میل شود وبه جای گوجه وخیار گلخانه ای، سالاد کاهو همراه با هویج و روغن زیتون مصرف شود.
- بهتر است غذاها تازه، کم چرب، کم نمک ترجیحاً بخارپز، آب پز یا کبابی باشد و از غذای مانده و فریز شده پرهیز شود و مصرف ادویه جات تند محدود شود.
- بهتر است در هر وعده غذایی به یک نوع غذا اکتفا شود و از مصرف غذاهای متنوع اجتناب شود.
- مصرف گوشت گاو و گوساله محدود شود. مصرف ماهی همراه با مصلحات آن مانند زیتون پرورده و… باشد.
- مواد اسیدی مانند سرکه و آبغوره در بطری های شیشه ای یا ظروف چینی نگهداری شود و از نگهداشتن آنها در ظروف پلاستیکی خودداری شود.
- بعد و در بین غذا آب و دیگر مایعات نوشیده نشود.
- مصرف سبزی تازه و سبوس گندم سبوس جو و جوانه ها به وعده های غذایی افزوده شود.
- بهتر است جهت تهیه و نگهداری غذا از ظروف مسی قلع اندود شده، ظروف سفالی، چینی، چدنی، بلور و پیرکس استفاده شود.
- در زمان آلودگی هوا در ظرفی آب با نصف استکان سرکه طبیعی روی گاز گذاشته تا بخار شود و در فضای خانه پخش شود یا نارنج یا پیاز را حلقه حلقه کرده و در محیط خانه قرار دهید.
- تا حد امکان از لوازم آرایشی و بهداشتی طبیعی استفاده شود.
غذاهایی که نباید همزمان مصرف شوند:
- فرآورده های لبنی همراه با گوشت سفید مانند مرغ و ماهی وهمچنین ترشیجات نباید مصرف شود.
- پنیر همراه با بادام یا ماست چکیده نباید مصرف شود.
- سرکه همراه با هلیم، ماست، عدس و ماش نباید مصرف شود.
- خربزه همراه با عسل، مویز، انبه نباید مصرف شود.
- تخم مرغ همراه با ماهی نباید مصرف شود..
- ماست همراه با ترب نباید مصرف شود.
- شیر برنج همراه با سویق(آردگندم) نباید مصرف شود.
- انار همراه با هلیم نباید مصرف شود.
- کله گوسفند همراه با انگور نباید مصرف شود.
مصرف مواد غذایی زیر به دنبال هم مضر می باشد:
- مصرف سرکه بعد از برنج
- مصرف ترشی بعد از اغذیه شیرین
- مصرف خربزه و هندوانه بعد از انواع غذاهای گوشتی مانند آب گوشت و…
نکات ضروری در مورد آشامیدن آب:
- در صورت تشنگی نیم ساعت قبل از غذا و یکساعت و نیم بعد از غذا آب میل شود وآب را به صورت مکیدن از میان دو لب و آرام بیاشامید.
- همچنین مصرف یخ و نوشیدن آبی که در آن یخ ذوب شده است توصیه نمیشود.
- نوشیدن آب سرد بلافاصله بعد از مصرف غذا و در بین آن، بعد از مصرف شیرینی جات، میوه ها خصوصا خربزه و هندوانه و همچنین زمانی که معده خالی باشد مانند زمان ناشتا، مضر است.
- نوشیدن آب سرد در حمام یا بلافاصله بعد از خروج از حمام و بلافاصله قبل از خواب و همچنین بعد از ورزش و ریاضت و حرکات سنگین مضر است. نوشیدن آب سرد در حین ورزش بسیار مضر است.
- در صورت تشنه شدن در بین خواب نباید آب نوشید پاها را از زیر پتو خارج کنید تا تشنگی شما برطرف شود.
- اگر از داروی مسهل برای درمان استفاده میکنید بعد از آن نباید آب سرد نوشید.
آداب صحیح غذا خوردن:
- شستن دستها قبل و بعد از غذا
- با یاد خدا شروع به غذا خوردن کرده و با حمد خدا مصرف غذا را تمام کنید و اگر قصد خوردن از چند نوع غذا را دارید باز هم خداوند متعال را یاد کنید. بعد از نوشیدن آب امام حسین علیه السلام را یاد کرده و بر قاتلان آن حضرت لعنت بفرستید.
- با دست راست غذا بخورید. لقمه ها را کوچک برداشته و خوب بجوید. با آرامش و به آهستگي غذا بخورید. و در هنگام عصبانیت غذا نخورید همچنین در حین غذا خوردن ذهنتان را به مسائل متفرقه (تماشای تلویزیون، گوش دادن به موسیقی، مطالعه کردن و…) مشغول نکنید.
- اگر محدودیت خاص در مصرف نمک ندارید، در اول و آخر غذا مقدار کمی نمک (به صورت چشیدن) میل فرمایید.
- غذاهای زود هضم را نباید همراه با غذاهای دیر هضم استفاده کنید. مثلا عادت استفاده از سالاد به همراه غذا و یا خوردن سوپ بلافاصله قبل ازغذای سنگین نادرست است و باید به تدریج ترک شود. سوپ یا سالاد را میتوان به عنوان پیش غذا، یکساعت قبل از غذای اصلی بخورید.
- غذا را خیلی داغ یا خیلی سرد نخورید. و از فوت کردن به چیزهایی که می خورید یا می آشامید پرهیز کنید.
- به صورت ایستاده یا در حال حرکت غذا نخورید همچنین بلافاصله بعد از خوردن غذا، ورزش یا فعالیت سنگین نکنید.
- بعد از اتمام غذا نخوابید بین غذاخوردن تا خوابیدن یک و نیم تا دو ساعت فاصله باشد ولی درازکشیدن بعد غذا مانعی ندارد.
- از خوردن غذا در حال سیری پرهیز نمایید و زمان احساس گرسنگی غذا مصرف کنید و قبل از آنکه سیر شوید، دست از طعام بکشید.
واحد تولید محتوای سلامتکده حضرت ولیعصر (عج)