تدابیر بیماره های ویــژه
پرهیزات: پرهیز از شیر و فراورده های شیری غیر از روغن حیوانی، پرهیز از مصرف غذاهای خمیری مثل ماکارونی، قارچ،الویه، موز، سیب زمینی، ریحان بنفش، بادمجان، عدس، لوبیا، آب یخ، گوشت گاو و گوساله، پنیر، دل، جگر و قلوه گوسفند، نوشابه، غذای سرخ کردنی، چربی زیاد، بستنی، پفک، چیپس و سایر تنقلات کارخانه ای، سوسیس، کالباس، انواع پیتزا، ساندویچ، شیرینی قنادی، شوری جات، مواد غذایی کارخانه ای، انواع کمپوت و کنسرو و روغن نباتی جامد، قهوه، نسکافه، کاکائو و … صبح ناشتا: ماء الجبن افتیمونی (در صورت تجویز پزشک) صبحانه: (2 ساعت بعد از ماء الجبن، اگر اشتها به خوردن صبحانه وجود داشت)- کمپوت سیب با عسل و کمی دارچین که از شب قبل روي شعله ملايم پخته شده باشد.
- مربای به، بالنگ یا سیب با نان برشته یا نان جو
- زرده تخم مرغ عسلی: زرده تخم مرغ را از سفیده جدا نمایید و زیر شیر سماور یا کتری شیر دار در حال جوش قرار دهید و قطره قطره آب جوش روی آن بریزید تا به حد عسلی شدن ببندد و سپس با کمی شکر میل کنید.
- بادام درختی خام پوست کنده 20-15 عدد یا شیر بادام یا حریره بادام
- فندق 10 عدد
- مویز 30-21 عدد
- نان و کره محلی و عسل یا رب سیب یا رب به
- در تمامی غذاها از عصاره استخوان استفاده شود. طرز تهیه عصاره استخوان: هفته ای 2 بار هر بار 5/1 کیلو استخوان راسته گوسفند را بدون گوشت و مغز حرام با نمک و پیاز و زردچوبه در یک زودپز با آب فراوان حدود 8 ساعت بپزید تا استخوان ها کاملا نرم شوند. عصاره آن را بگیرید و تفاله را دور بریزید.3 استکان تا 3 لیوان در طول روز بنوشید یا در غذاهای خود بریزید.
- در تمام غذاها در هنگام طبخ یک لیوان آب آهن تاب اضافه شود.
- در تمام غذاها از ادویه جات زیره، زعفران، آویشن و دارچین استفاده شود.
- از مصرف گوشت قرمز به میزان زیاد پرهیز شود و در غذاهای ذکر شده در فوق نهایتا می توان هفته ای 2 بار از گوشت گوسفند استفاده نمود. به جای آن از گوشت سفید و ماهی کیلکا استفاده شود.
- سوپ جو با سبزیجات گشنیز، جعفری و کرفس با ادویه جات ذکر شده و روغن زیتون و کمی آبغوره
- سوپ گشنیز که از گشنیز، شلغم، برگ چغندر، مقداری اسفناج و آلوبخارا با کمی برنج و ادویه جات ذکر شده و گوشت جوجه مرغ یا کبک یا بلدرچین تهیه شده باشد.
- نخوداب با گوشت بلدرچین یا گوسفند جوان یا جوجه مرغ و ادویه جات ذکر شده و روغن زیتون
- آش جو و نخود با ادویه جات و سبزیجات ذکر شده
- خورشت کدو با ادویه جات ذکر شده و روغن زیتون
- خورشت کرفس با ادویه جات ذکر شده و روغن زیتون
- قلیه ماهی با ماهی کیلکا: ماهی کیلکا را فیله کنید (سر آن را با کارد تیز بزنید و به آرامی شکم آن را باز کرده واستخوان را خارج کرده و در آب سرد بشویید و در آبکش بریزید ) مقدار خیلی کمی نمک به آن بپاشید و 30 دقیقه در ظرفی بماند. یک عدد پیاز کوچک و 3-2 حبه کوچک سیر را با زردچوبه کمی تفت دهید و سپس شنبلیله و گشنیز خرد شده را به نسبت 1 به 4 اضافه کرده و چند دقیقه تفت دهید. سپس مقداری تمرهندی هسته گرفته را که قبلا با آب مالش داده و مخلوط کرده اید ، به همراه یک قاشق چای خوری گرد لیمو اضافه کنید و بگذارید مواد کمی پخته شده و جابیفتد، سپس ماهی را اضافه کرده و 10 دقیقه بعد غذا حاضر است.
- ماهی کیلکا تنوری: ماهی را فیله کنید و یک سیخ چوبی باریک نوک تیز (مثل سیخ کباب حسینی) از یک طرف وارد و از طرف دیگر به نحوی خارج کنید که ماهی پهن بماند. سپس خمیری تهیه شده از مخلوط شیره تمرهندی (تمرهندی که در آب مالش داده شده و هسته هایش جدا شده) ، زردچوبه ، گشنیز خرد شده، کمی زیره ، آب لیمو(به جای آبلیمو می توانید از آب نارنج یا آب انار ترش استفاده کنید) و مقدار کمی نمک را روی ماهی بمالید. سینی فر را کمی چرب کرده و ماهی را داخل فر تنوری کنید.
- کته گشنیز: سبزی پلو که سبزی آن گشنیز باشد
- کته شوید: سبزی پلو که سبزی آن شوید باشد
- والک پلو: والک 500 گرم ،برنج 4 پیمانه ،روغن، نمک
- آش با چاشنی های مختلف:
- زیرباج : گوشت را تکه تکه کرده و با دارچین و نخود پوست گرفته و روغن بادام یا کنجد تازه و آب بجوشانید تا بپزد. به اندازه نصف وزن گوشت سرکه ,نصف سرکه جلاب یا شکر سفید ,زیره ,مقداری مغز بادام خام که در گلاب شیره گرفته شده ,گشنیز خشک و کمی زعفران به آن اضافه شود و یا پیاز را ورق کرده با گشنیز خشک کوبیده در روغن بادام سرخ کنید و روی آن آب بریزید تا چند جوش خورده تا بپزد.سپس کمی سرکه و شکرسفید و گشنیز خشک و زیره به آن اضافه کنند.
- اسفیدباج:گوشت جوجه مرغ یا بال مرغ یا گوشت بزغاله یا پرندگانی که گوشت سبک و زود هضم دارند. اسفناج, شوید, کدو, گشنیز و کمی شنبلیله ,ماش پوست کنده , جو پوست کنده و ادویه جات مثل دارچین ونمک،گوشت را با آب بجوشانید و کف آن را بگیرید سپس سبزیجات و حبوبات را اضافه کرده تا بپزد. میتوان موقع طبخ مقداری برنج به آن افزود ادویه جات یا آبغوره یا آبلیمو اضافه شود.
- زرشکیه به اشکال زیر:
- کباب ميگو که با سبزي جعفري و نعناع و گشنيز با نان سنگک ميل شود.
- جوجه کباب
- کباب بلدرچین یا گنجشک
- شربت سکنجبین
- شربت لیمو: مقداری شکر را داخل ظرفی بریزید و روی آن را با آب لیموترش تازه بپوشانید و بگذارید یک شب تا صبح در ظرف دربسته بماند. سپس مایع را صاف کرده و با کمی دیگر آبلیموی تازه روی حرارت به قوام بیاورید. موقع مصرف با آب رقیق شود.
- شربت شیره انگور: سرکه انگورخانگی را با شیره انگور به نسبت 1 به 10 (شیره انگور 10 برابر سرکه باشد) مخلوط کرده و با هم بجوشانید تا چند قل بخورد. با کمی آب رقیق کرده و بنوشید. روزانه 5-6 مرتبه استفاده شود.
- شربت میوه های خونساز: آب انگور، آب به، آب آناناس، آب سیب، آب داخل نارگیل، آب انبه، لیمو شیرین، هر کدام250 گرم عرق بید مشک، کاکوتی، بادرنجبویه، گل گاوزبان، گزنه، عرق شاه اسپرم و ریحان هر کدام نیم لیتر، همه را با هم مخلوط کرده و 10 دقیقه روی شعله ملایم بجوشانید. سپس نصف قاشق چای خوری زعفران ساییده به آن افزوده و 10 دقیقه دیگر بجوشانید. روزانه 1-3 استکان یا لیوان میل شود.
- روزی 2 بار، هر بار 1 قاشق غذاخوری عسل مرغوب طبیعی را در یک لیوان آب جوش حل کرده و بنوشید.
- آب هویج با عسل روزانه 1-2 استکان
- آب انار تازه با ترنجبین ( 3 قاشق مرباخوری در 1 لیوان آب انار)
- شربت زرشک و سیب: آب زرشک 400 گرم، آب سیب رسیده شیرین پوست کنده 400 گرم، آب لیموترش تازه 200 گرم، مخلوط کرده و با مقداری شکر به قوام بیاورید و موقع مصرف با آب رقیق کرده بنوشید.(اگر زرشک تازه برای آبگیری نبود،مقداری زرشک خشک را در 4 برابر آن آب یک شب بخیسانید ، روز بعد بجوشانید تا یک سوم آن بماند.)
- ماء الشعیر طبی: جو را 24 ساعت بخیسانید سپس با 20-14 برابر آن آب روی حرارت بگذارید به محض شکفته شدن جو ، حرارت را خاموش کنید و بلافاصله آب روی آن را صاف کرده و نیم گرم بنوشید.(می توانید مایع حاصله را در یخچال نگهداری کنید.)
- شربت آب سیب ، عسل و کمی آب لیموترش تازه
- شربت یونجه: 3 کیلو یونجه خشک + یک لیتر آب بجوشد تا نصف آب باقی بماند. سپس با مقداری شکر به قوام آورید و روزانه 300 گرم میل کنید.
- سیب
- گلابی
- انار شیرین
- انگور شیرین
- انجیر
- به
- زردآلوی شیرین