بهترین مواد غذایی برای زن شیرده: نان گندم خوب پخته شده، گوشت بره، بزغاله، گوشت و مغز گوسفند، ماهی تازه، کرفس، کنجد، چغندر، آشی که با نخود و جو پخته شده باشد، کاهو، بادام، فندق.
غذاهایی که مصرف آنها برای زن شیرده مناسب نیست: پياز، سير ، نعنا،خردل
برای غلیظ شدن شیر زنانی که شیر آنها رقیق است: پرهيز از فعاليت های شدید و ورزش های سنگين، مصرف شيره انگور با نان سنگک به عنوان صبحانه یا شام، استراحت و خواب کافی
کم بودن شیر چند علت دارد :
- غلبه حرارت بالا بر بدن: استفاده از سوپ جو با اسفناج برای افزایش شير در این حالت مفيد است. مصرف کشک الشعير و اسفناج توصيه می شود.
- غلبه سردی بر بدن یا گرفتگی در مجاری شیر: در این مورد استفاده از هویج یا تخم آن و همچنين بادکش گرم زیر سينه در افزایش شير موثر است.
- کمبود شیر به دنبال کم غذایی مادر: افزودن سياهدانه، رازیانه و تخم شوید به رژیم غذایی به افزایش شير کمک می کند. ماساژ زیر سينه با روغن سياهدانه مفيد است.
فاسد کننده های شیر: باردار بودن، جماع، مشکلات روحی و اعصاب، غذاهای نامناسب و نوشيدنی های نامناسب، عادات غذایی بد.
جهت بهبود:مصرف 1 قاشق پودر سبوس برنج و گندم در غذا و رعایت رژیم سيب رسيده و شيرین
خون سازی در شیر دهی: آب انگور، آب به، آب آناناس، آب سيب، شير نارگيل، آب انبه، آب ليموشيرین، هر کدام 250 گرم، عرق بيدمشک، کاکوتی، بادرنجبویه، گل گاوزبان، گزنه، عرق شاه اسپرم و ریحان هر کدام نيم ليتر، همه را با هم مخلوط کرده و 10 دقيقه روی شعله ملایم بجوشانيد، سپس با شکرسرخ یا شکر سفيد یا عسل مخلوط کرده 10 دقیقه دیگر بجوشانید. سپس نصف قاشق چای زعفران سایيده به آن افزوده و 10 دقيقه دیگر بجوشانيد. دقيقه بجوشانيد، روزانه 1-3 استکان یا ليوان ميل شود .
– مصرف شربت آب و عسل نيز توصيه می شود. استفاده از آب آهن تاب در تمام غذاها و نوشيدنی ها و قرص خونساز بسيار مفيد است.
– در تمام غذاها و نوشيدنی ها کمی زنجبیل، انیسون ،رازیانه ،زیره سبز و … اضافه شود
روش تهیه کشک الشعیر:
100 گرم جو پوست کنده را در 1.5 ليتر آب بجوشانيد تا 200 سی سی بماند .آنگاه آن را بهم بزنيد و صاف نمایيد .آب بدست آمده کشک الشعير است.