تدابیر زونا
اگر ویروس آبله مرغان در انسان بالغ ظهور پیدا کند، دیگر مثل کودکان، تمام بدن، دچار بثورات پوستی تاول مانند آبله مرغان نمی شود بلکه این بثورات محدود به نقاط خاصی از بدن می شوند که به آن زونا می گویند. این ضایعه به صورت تاول هایی در یک منطقه محدود بدن خودنمایی می کند که می تواند با درد، گزگز یا خارش شدید همراه باشد. بسیاری از مواقع، پوست زیر تاولها، قرمزرنگ و ملتهب است. نکته مهم در تشخیص زونا این است که زونا چون در مسیر مناطق عصب رسانی پوستی بروز می کند معمولاً در یک نیمه(راست یا چپ) بدن است و به سمت مقابل تجاوز نمی کند.
تدابیر غذایی پرهیزات زونا :
حلیم، کلهپاچه، چای پررنگ، قهوه، باقلا، لوبیا، بادمجان، عدس، غذاهای سرخ کرده و پرادویه، کنسروها، غذاهای آماده و کارخانه ای، خیارشور، سوسیس، کالباس و پیتزا، پنیر، ماکارونی، الویه، قارچ، انواع نوشابه ها و آبمیوه های صنعتی، رب گوجه فرنگی
توصیه ها:
غذا: (حتی الامکان با روغن بادام شیرین تهیه شود.)
- زرشک پلو با گوشت بلدرچین
- سوپ گشنیز : که در تهیه آن از جو ، گشنیز ، شلغم، خرفه، شوید، گوشت کبک یا بلدرچین ، آلو بخارا و یا آلوچه استفاده شود و در انتهای طبخ به آن به آن آبغوره و روغن زیتون اضافه شود.
- سوپ جو با آبغوره
- سوپ سبزیجات: که سبزیجات آن شامل والک، تره کوهی، کنگر، مرزه کوهی، آلوچه، نخودفرنگی، ریواس کوهی، نعنا، جعفری و سیر کوهی (هر تعداد از سبزیجات که با توجه به فصل در دسترس بود) باشد و گوشت آن از گوشتهای ذکر شده در سوپ فوق باشد. چاشنی آن را کمی آبغوره، سرکه، سماق، لیموترش، قره قروت و یا انار تشکیل دهد.
- آش با چاشنی های مختلف:
مقداری لپه را با نمک و زردچوبه و آب در دیگ جاداری بریزید و روی آتش ملایم بگذارید و نیم ساعت بجوشانید تا لپه نرم شود. سپس سبزی شامل گشنیز ، جعفری و تره را اضافه کنید و نیم ساعت دیگر بپزید. سپس مقداری برنج را که از قبل مثل کته پخته اید را اضافه کنید و بگذارید آش جا بیفتد. نیم ساعت قبل از برداشتن به عنوان چاشنی مقداری رب انار یا شیره تمرهندی یا شیره زرشک[1] یا آب آلو اضافه کنید. موقع سرو کمی پودر سماق روی آش بپاشید.
- قلیه کدو: پیاز را تفت داده و کدو سبز پوست کنده و خرد نموده را در آن ریخته ، نمک و زردچوبه و کمی پودر تخم شنبلیله اضافه کنید و بگذارید بپزد، وقتی آبش تمام شد و کدو پخته شد، با نان قابل مصرف است.
- خورشت ریواس
- خورشت کرفس
- والک پلو
به جای آب:
ماء الشعیر طبی: جو را 24 ساعت خیسانده سپس در 20-14 برابر آن آب روی حرارت بگذارید. به محض شکفته شدن جو حرارت را خاموش کنید آب روی آن را صاف کنید و نیم گرم بنوشید. روزی 4-3 استکان
شربت لیمو: مقداری شکر را در ظرفی بریزید و آنقدر آبلیموی تازه روی آن بفشارید تا روی آن را بگیرد. سپس در یک ظرف در بسته در هوای محیط 12 ساعت نگهداری کنید. بعد صاف نموده و با کمی آب لیموترش دیگر، به قوام شربت بیاورید. موقع مصرف با آب رقیق نموده و میل کنید.
میوه های مفید:
خیار درشت تخم دار سالادی پوست کنده و رنده شده + کمی آب لیموترش تازه روزی 4-3 بار هر بار یک نعلبکی
تمرهندی، آلو، شاهتوت
از آب میوه های فوق نیز می توانید به عنوان نوشیدنی استفاده کنید.
نکته: فاصله مصرف میوه، آبمیوه و سایر نوشیدنی ها با غذا حداقل 5/1-1 ساعت باشد.
برای تخفیف خارش: یک استکان آب کرفس، 2 قاشق غذاخوری سرکه + نصف استکان عرق کاسنی و نصف استکان عرق شاهتره مخلوط شود و روی مواضع خارش مالیده شود. روزی چند بار
دود دادن موضع با عود عنبرنسارا نیز بسیار مفید است.
(1) برای تهیه شیره زرشک مقداری زرشک خشک را در 4 برابر آن آب نیم ساعت بجوشانید. سپس صاف کرده مایع حاصل را بجوشانید تا حجم آن به یک سوم برسد.
(2) آلو که در آب پخته و صاف کرده اید.