سردرد

سردرد یکی از بیماریهای شایع در دنیاست که هزینه های بسیاری برای درمان آن صرف می شود. این بیماری علل مختلفی دارد.گاهی علت بیماری در خود دماغ است که طیفی از انواع سوءمزاج های ساده و مادی و تفرق اتصال را در بر می گیرد و گاه علت در اعضای دیگری از بدن مثل معده، رحم ، کلیه ها و ... است و گاهی نیز به دنبال اموری مانند جماع یا بیماری هایی مانند کمخونی سردرد رخ می دهد. اما گاه نیز علت بروز سردرد به این سادگی نیست و بیماری های خطرناکی ورای یک سردرد نهفته است که با توجه به شرح حال و معاینه و استفاده از روشهای پاراکلینیک از جمله LP ،سی تی اسکن و MRI نیاز به اقدامات اورژانسی و تخصصی برای آنها وجود دارد. مواردی از جمله مننژیت عفونی حاد، خونریزی ساب آراکنوئید، انواع بدخیمی های مغزی و ... از این جمله اند. در چنین مواردی بیمار باید جهت انجام اقدامات مقتضی به مراکز تخصصی مربوطه ارجاع شود. اما برای سردردهای با علل ساده تر توصیه هایی به این شرح ارائه می شود:
توصیه های کلی برای سردرد:
از جمله امور سودمند در از بین بردن سردرد کم خوردن و کم نوشیدن است. یعنی میزان غذا و نوشیدنی ها از آن مقدار که به آن عادت دارند کمتر شود. مخصوصا غذاهایی که تولید گاز می کنند(مبخرات) . در کم خوری هم نباید افراط شود زیرا افراط در کم خوردن غذا در سردرد های گرم و خصوصا سردرد صفراوی مضر است.گرسنگی شدید، بی خوابی بسیار، خواب زیاد و طولانی، خواب روز و بعد از ظهر باعث سردرد می شود برای بهبود سردرد بالاخص از نوع گرم،سکون و آرامش،کم صحبت کردن و ترک هر چیزی که بدن و مواد را به حرکت در می آورد مثل زیاد فکر کردن، خشم و غضب، زیاد نزدیکی کردن بسیار مفید است.

بهترین درمان اکثر سردردها ، نرم نگه داشتن شکم و جلوگیری از یبوست ، ماساژ و مالیدن دست و پا و گذاشتن آنها در آب گرم و کمی پیاده روی است . پاشویه برای رفع سردرد خوب است و آن را برای همه اقسام سردرد مادی از بهترین چیزها می دانند.در سردردهای مادی که ناشی از تجمع مواد زاید درسر می باشد ، بستن پا ها ، ماساژ و شستشوی آن ها با آب گرم و بادکش کردن ساق پاها باعث کشانیدن مواد از سر به پایین می شود. کوبیدن و مالیدن سر در موقع درد مضر است . به جای آن ساق و کف پا ها را بمالند . بعد از تنقیه و پاکسازی بدن ، ماساژ سر به آهستگی اشکالی ندارد . ماساژ اعصاب و عضلات گردن خوب است. سنگ پا زدن و گذاشتن پاها در آب سرد بعد از استحمام توصیه شده است .بوییدن مواد خوشبو ، نرم نگه داشتن شکم با ملیناتی نظیر فلوس (خیار شنبر)،گلقند به حسب سبب مفیداست. بوییدن اشیای گرم مثل نرگس ، ریحان ، مرزنجوش ، سیاهدانه ،عنبر،عود برای سرد مزاجان و بوییدن صندل ،کافور ، خیار و اشیای سرد خوشبو برای گرم مزاجان موثر است.البته بوییدن موارد فوق به کسانی که حساسیت به انواع بوها دارند توصیه نمی شود.
مواد غذایی مضر سردرد:ترشی جات بالاخص سرکه(غذا های ترش مگر در بعضی از اقسام سردرد مثلا سردردی که به مشارکت معده باشد و آن غذای ترش موجب دباغیت و تقویت معده شود و منع ریختن صفرا به معده بکند مجاز است)غذای نفاخ و دیر هضم غذاهای تولید کننده گاز مانند گردو ، سیر، پیاز، تره، تره تیزک ،کلم،خردل، فلفل ، زعفران، خرما، شنبلیله، عدس، لوبیا، بادمجان ، باقلا ، پنیر، ماهی ،دارچین برای گرم مزاجان.کسی که با سردرد دچارضعف بدنی می شود از مصرف شیر اجتناب ورزد.

انواع سردرد به تفکیک نوع سوء مزاج :

سردرد ناشی از سوء مزاج ساده:

تعریف:

سردردی که به علت تغییر در مزاج ایجاد می شود ولی در آن تجمع ماده وجود ندارد. این سردرد دو نوع دارد.

الف ) نوع گرم:

علت:

این نوع سردرد می تواند به علل داخلی یا خارجی رخ دهد. علل خارجی مثل قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید یا حرارت آتش می باشد.

علایم:

گرمی پوست سر در لمس، خشکی دهان و بینی، تشنگی ، صدا در گوش، عدم وجود سنگینی سر و بهبود علایم با قرار گرفتن در سرما.

درمان:

استراحت در محل خنک و مرطوب

بوییدن بوییدنی های سرد مثل کافور، بنفشه، گلاب، صندل و سیب

روغن مالی سر با روغن گل سرخ مخلوط با آب سرد یا روغن بنفشه، نیلوفر یا کدو

لعاب به دانه که در گلاب لعاب داده باشد.

غذاهای مفید در این نوع سردرد:

غذاهای بی گوشت مثل سوپ یا آشی که در تهیه آن از جو ، ماش ، کدو، اسفناج، گشنیز تازه و شیره مغز بادام استفاده شده باشد.

غذایی که در آن از عدس پوست کنده، سرکه ، شیره، شکر و بادام ستفاده شده باشد.

علل داخلی این نوع سردرد عبارت است از: خوردن مواد غذایی با طبع گرم و مضر دماغ مثل فلفل ، خرما ، سیر و پیاز .

علایم:

افکار مزاحم، بی قراری ، کم خوابی و خشکی بینی

درمان:

خوردن عناب ، تمرهندی، فالوده خیار تخم دار، شیره خرفه

مالیدن روغن های سرد مثل روغن کدو و بنفشه بر سر

اسفرزه را با گلاب یا آبغوره خیس کرده و بر سر بگذارند.      

غذاهای مفید در این سردرد :

ماء الشعیر طبی

غذایی بدون گوشت که از ترکیب ماش ، کدو ، خیار ، اسفناج و گشنیز تازه تهیه شده و در صورتی که ناراحتی ریه یا سرفه وجود نداشته باشد، با تمرهندی یا آب انار ترش طعم دار شود.

ب) نوع سرد:
علت:
این نوع سردرد می تواند به علل داخلی یا خارجی رخ دهد. علل خارجی مثل قرار گرفتن در معرض هوای سرد یا آب سرد.
علایم:
درد در پس سر، گیجی و لذت از هوای گرم یا حرارت آفتاب و ...
درمان:
استحمام با آب گرم
گذاشتن کیسه آب گرم یا اسفنج خیس شده با آب گرم بر سر
در پارچه ای نمک گرم کرده را بریزند و بر سر بگذارند.
روغن های گرم مثل روغن سوسن ، یاسمن و مرزنجوش بر سر بمالند.
نرم کردن طبع با جوشانده انجیر، سپستان ، تخم خطمی و بنفشه که با ترنجبین شیرین شده باشد.
خوردن نخودابی که در آن از گوشت کبک، بلدرچین و زیره و دارچین استفاده شده باشد.
یک عدد شلغم درشت را تکه تکه کرده و بپزند تا له شود و بعد بخار آن را با نفس عمیق استنشاق کنند و به مغز بفرستند.
علت داخلی مثل نوشیدن آب بسیار سرد.
علایم:
سردی در لمس سر و احساس بهبودی به دنبال گرم کردن یا پوشاندن سر.
درمان:
بوییدن گیاهان خوشبو مثل ریحان و بهارنارنج و نرگس.
بستن و گرم نگهداشتن سر با پارچه

ب) سردرد صفراوی (ناشی از غلبه صفرا):
علایم:
احساس حرارت در لمس، خشکی بینی، تلخی دهان، تشنگی، نبض تند، زردی ادرار و زردی رنگ چهره.
درمان:
برای پاکسازی صفرا می توان از ترکیبات زیر استفاده کرد:
70گرم گل بنفشه را به مدت یک شب در 350 گرم گلاب خیس می کنند و صبح کمی آن را می جوشانند و صاف می کنند و 35 گرم شکر به آن افزوده و در 2 وعده می آشامند.
بنفشه 25 گرم، ریشه شیرین بیان کوبیده 35 گرم، آلو 20 عدد همه را در 5/1 لیتر آب بجوشانند تا یک چهارم آن بماند. سپس صاف کرده و با 75 گرم شکر یا ترنجبین شیرین کرده و نیم گرم بیاشامند.
پوست هلیله زرد کوبیده 50 گرم ، تمرهندی هسته گرفته 50 گرم را در 5/1 لیتر آب بجوشانند تا 5/0 لیتر آن باقی بماند. سپس صاف کنند و با 70 گرم ترنجبین یا شکر شیرین کرده و بیاشامند.
70 گرم ترنجبین را در ظرفی ریخته و آنقدر آبغوره اضافه می کنند تا رویش را بپوشاند. پس از مدتی صاف می کنند و می آشامند.
یک قاشق غذاخوری تخم گشنیز نیم کوب شده را در آبغوره بی نمک خیسانده ، سپس شیره کشیده میل کنند.
پاشویه با جوشانده سبوس گندم ، خطمی ، بنفشه
بنفشه کوبیده با سرکه مخلوط شده و بر سر ضماد شود.
غذاهای مفید برای این سردرد:
گوشت بره یا بزغاله یا گوشت پرندگان را در کمی آب و نمک و پیاز بجوشانند و کف آن را بگیرند و سپس با کمی روغن و پیاز حلقه کرده و قدری ادویه از قبیل دارچین و زیره و هل تفت دهند . سپس به آن آب اضافه کنند و بگذارن بپزد. در اواخر کار وقتی گوشت نزدیک به پخته شدن بود، مقداری آلو اضافه کنند و بگذارند خورشت جا بیفتد.
گوشت را قطعه قطعه کنند و در کمی آب و نمک و پیاز بجوشانند و کف آن را بگیرند و سپس با کمی روغن و پیاز تفت دهند . سپس به آن آب اضافه کنند و بگذارن بپزد. بعد قدری برنج را که از قبل شسته و خیسانیده اند داخل نمایند. وقتی برنج پخته شد به غذا مقداری آلو و کمی نعناع تازه اضافه کنند و آنقدر بجوشانند تا ترشی آلو به خورد برنج رفته و آش جا بیفتد.

 

ج) سردرد بلغمی (ناشی از غلبه بلغم):
علایم:
سنگینی سر، کدورت حواس، خواب آلودگی، احساس سردی در لمس، رطوبت بینی و دهان، نبض کند
درمان:
بلغم باید با داروهای منضج بلغم مانند گلقند نضج داده شده و پس از نضج از بدن دفع شود.
ایارج فیقرا که برای پاکسازی سر و بدن از بلغم بسیار موثر است.
بخور بابونه، شوید و اکلیل الملک جهت تقویت سر برای عدم قبول مجدد ماده
غذاهای مفید در این سردرد:
شوربای مرغ یا خروس با ادویه جات گرم مثل زردچوبه ، دارچین، زیره ، زعفران
گوشت بره یا کبک یا بلدرچین کخ با نخود ، زیره ، شوید، دارچین ، زعفران و میخک پخته شود.

 

سردرد سوداوی(ناشی از غلبه سودا):
علایم:
سنگینی سر، تیرگی رنگ چهره، بی خوابی، افکار فاسد
درمان:
سودا باید با منضجات سودا نضج داده شده و سپس از بدن دفع شود.
ماءالجبن افتیمونی : صبح ناشتا 3 لیوان به فاصله نیم ساعت میل نمایند و در فواصل آن کمی ورزش کنند تا عرق نمایند.
روغن مالی سر با روغنهای گرم مثل بابونه و مرزنجوش مخلوط با روغن های سرد مثل بنفشه و نیلوفر
غذاهای مفید در این سردرد:
زرده تخم مرغ عسلی
نخوداب با زیره و شوید و پیاز و زردچوبه با گوشت بره ، مرغ یا خروس و روغن زیتون
گوشت خروس پخته شده با مقداری بسفایج
گوشت بره یا بزغاله با چغندر و هویج و روغن بادام و ادویه جات گرم
مصرف کمی نمک قبل و بعد از غذا
فالوده سیب : سیب رنده شده با گلاب و عسل و زعفران و عرق بیدمشک
انگور، مویز بی دانه ،کشمش ، پسته ،نارگیل، بادام پوست کنده
حریره بادام
مربای هلیله
ترکیبات مفید در این سردرد:
دم کرده گل گاوزبان با بادرنجبویه و اسطوخدوس و ترنجبین بجای چای
عرق گاوزبان 100 گرم، عرق بیدمشک 75 گرم، گلاب 20 گرم، شکر به اندازه شیرینی، زعفران به اندازه ای که دارو رنگ بگیرد، تخم بالنگو 10 گرم، تخم ریحان 5 گرم مخلوط کرده و میل شود.
15 گرم برگ گاوزبان را در 150 گرم آب می جوشانند تا نصف شود، سپس صاف کرده ، 10 گرم تخم بالنگو و 5 گرم تخم ریحان بدان افزوده و میل شود.
دم کرده بادرنجبویه ، گل گاوزبان، اسطخدوس از هر کدام 5 گرم با یک لیمو عمانی
گل گاوزبان 100 گرم، بادرنجبویه 50 گرم، بجوشانند و صاف کنند و با مقداری شکر به قوام شربت آورند. در هر وعده 35 گرم از مایه شربت فوق میل شود.
بعد از غذا به حمام بروند،استحمام با آب نیم گرم باشد، در وان آب گرم بنشیند.
از تحرک زیاد و خستگی و کارهای سخت ،بی خوابی ،غضب و هر چیزی که مولد خشکی است بپرهیزند و استراحت کنند.
پرهیز از مواد غذایی سودا زا مثل عدس پنیر کهنه،بادمجان،گوشت خشک کرده ،گوشت گاو و گوساله، قهوه و کاکائو، ماهی شور، همه شوری جات و...
پرهیز از غذاهای سرد و ترش برای مبتلایان به سردرد سوداوی توصیه می شود.

 

سردردی که به دنبال مشکلات معده ایجاد شود (سردرد مشارکتی با معده):
الف) سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده:
کسانی که دچار مشکلات معده ناشی از تجمع صفرا در معده هستند، در هنگام گرسنگی دچار علایمی از قبیل حالت تهوع و تلخی دهان و پیچش معده، تشنگی و سردرد می شوند زیرا در هنگام گرسنگی طولانی مدت ریزش صفرا به معده افزایش می یابد. رعایت توصیه های زیر در این افراد ضروری است:
پاکسازی معده و دستگاه گوارش
از حمام داغ، در معرض نور خورشید قرار گرفتن، یبوست، مصرف بعضی خوراکیها از جمله سیر و پیاز خام، تره، شنبلیله، کرفس، خرما، باقلا، گردو، بادنجان، خردل و شیرینی جات مصنوعی و غذاهای مانده و کارخانه ای پرهیز نمایند.
بهترین غذاهایی که این بیماران می توانند از آنها استفاده کنند، عبارتند از:
الف: آش آلو: گوشت را قطعه قطعه کرده با آب و نمک و قدری پیاز بجوشانند و کف روی آن را بگیرند بعد با قدری روغن حیوانی سرخ کنند و رویش آب بریزند و بگذارند تا گوشت بپزد. سپس قدری برنج که از قبل شسته و خیسانده اند، داخل نمایند، وقتی برنج پخته شد آب آلوی خشکی را که قبلاً در آب پخته اند با کمی نعناع تازه و کمی نمک اضافه کنند و آنقدر بجوشانند تا ترشی آلو به خورد برنج برود و سپس میل نمایند. این آش علاوه بر تلیین طبع، برای افرادی که تجمع صفرا در معده دارند، تسکین دهنده ی مناسبی است.


ادامه بهترین غذاهایی که بیماراندچار سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده می توانند از آنها استفاده کنند:
آش عدس: آشی که از عدس پوست کنده و اسفناج و کدو با چاشنی آبغوره یا آب انار یا آب نارنج تهیه شده باشد. عدس پوس کنده با چاشنی های ذکر شده، فساد معده را اصلاح کرده و جوشش خون را فرو می نشاند و مقوی معده است و نفخ ایجاد نمی کند. کدو اگر با چاشنی مناسب مثل آبغوره و یا آب انار پخته شود، برای صفراوی مزاجان خلط صالح تولید می نماید.
آش ماش: آشی که از ماش پوست کنده، اسفناج، مغز بادام و کشمش تهیه شده باشد. ماش پوست کنده غذائیت زیادی دارد و خلط صالح در بدن تولید می نماید و مسکن حرارت و التهاب صفرا و خون است. غذاهای تهیه شده از اسفناج پخته، بخصوص اگر با ماش پوست کنده باشد، برای سردردهای گرم و تسکین التهاب و عطش ناشی از صفرا مفید است.
آش رمانیه: برنج را در آب بپزند تا نیم پخته شود، سپس کمی آب انار ترش با کمی قند، یا آب انار شیرین و مقداری آب به شیرین داخل کنند، سپس کمی روغن بادام شیرین یا شیره مغز بادام شیرین اضافه کنند و بگذارند چند جوش بخورد تا مواد به خورد برنج برود. به عنوان ادویه کمی نعناع تازه و هل و دارچین اضافه کنند. در این غذا می توان از گوشت جوجه مرغ یا گوشت بره استفاده کرد. به این ترتیب که گوشت را با پیاز و روغن حیوانی کمی تفت داده و آب بریزند تا بپزد، وقتی نزدیک به انتهای طبخ آن شد، برنج و مواد دیگر را که قبلاً به خورد برنج رفته، اضافه کنند، چند جوش بخورد و میل کنند. این آش مسکن معده و جوشش خون و مانع ریختن مواد به معده و مانع صعود بخارات به مغز است.
استفاده از میوه هایی مثل آلو، مویز، عناب، تمرهندی، زردآلو، خیار، انار ترش، نارنج، به، بالنگ، گلابی، زالزالک، سیب و سبزیجاتی مثل کاهو و ریحان برای افراد با معده صفراوی توصیه می گردد.

خواص مواد غذایی ذکر شده دردرمان سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده:
آلو: کاهش دهنده حدت صفرا و مسکن تشنگی و حرارت و التهاب معده است و صفرا را دفع می نماید.
بالنگ: صفرا را از خون جدا کرده و از بدن دفع می نماید و حدت آن را تسکین داده و مانع ریختن صفرا به معده است و تشنگی حاصل از آن را نیز برطرف می کند.
تمرهندی: ملین طبع است و حالت تهوع را در افرادی که معده صفراوی دارند برطرف می کند و جوشش خون را فرو می نشاند و صفرا و اخلاط سوخته را از بدن دفع می کند.
انار ترش: مسکن حرارت معده و کبد و فرونشاننده جوشش خون و مانع ریختن صفرا به معده و مانع صعود بخارات آن به مغز و در نتیجه جلوگیری کننده از سردرد است.
مویز: خاصیت غذایی زیادی دارد و جوشش صفرا را فرو می نشاند و معده را پاکسازی و تقویت می نماید.
گلابی و سیب: مقوی معده و مانع صعود بخارات به مغز و در نتیجه از ایجاد سردرد جلوگیری می کنند.
زالزالک: مسکن حدت صفرا و خون و مقوی معده است.
به: دهانه معده را تقویت می نماید و مانع ریختن صفرا به آن می شود.
عناب: صاف کننده خون و مولد خون صالح است و التهاب و تشنگی و جوشش خون را فرو می نشاند و حرارت و التهاب جگر و معده را تسکین می بخشد و اخلاط رقیق مثل صفرا را دفع می کند.
خیار: خوردن و بوئیدن و ضماد کردن آن برای سردردهای گرم موثر است و حرارت صفرا و خون را تسکین می دهد.
زردآلو: ملین طبع، دفع کننده صفرا ، مسکن تشنگی و جوشش خون و صفرا و التهاب معده است.
نارنج: دفع کننده صفرا و مسکن حدت آن و در امراض ناشی از غلبه صفرا مفید است.

استفاده از شربتهای زیر برای بیماران دچار سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده مفید است:
الف: شربت آلو: مقداری آلوی درشت شیرین را کاملاً شسته و آن را در ظرفی ریخته و آنقدر آب به آن می افزایند که آب روی آلوها را بگیرد سپس با حرارت ملایمی آن را می پزند و مقدار آب را ثابت نگاه می دارند یعنی هرقدر از آب تبخیر گردد به همان اندازه می افزایند تا آلوها از هم گسیخته گردد بعد آن را صاف می نمایند و آب آن را می گیرند. به اندازه یک چهارم آب بدست آمده شکر اضافه می کنند و می جوشانند تا به قوام آید و از مایه بدست آمده در هر وعده 100-150 گرم می نوشند. اگر در تهیه این شربت به جای شکر از ترنجبین استفاده کنند خاصیت لینت بخشی آن بیشتر می شود.
ب: ماء الشعیر طبی: جو را 24 ساعت بخیسانید و سپس با 20-14 برابر آن آب روی حرارت قرار دهید. به محض شکفته شدن جو حرارت را خاموش کنید و آب روی آن را صاف نموده میل کنید.
ج: شربت لیمو: شربت ليمو علاوه بر رفع عطش، اخلاط سوخته سوداوي و اخلاط غليظ و لزج را نيز از بدن خارج كرده و مصرف مداوم آن موجب حفظ سلامتي است.
د: شربت نارنج یا بالنگ: آب بالنگ يا آب نارنج به مقدار 400 گرم با دو سوم آن شكر را روي حرارت ملايم به قوام آورند و موقع مصرف رقيق كرده و بنوشند. اين شربت علاوه بر رفع عطش، مقوي قلب و مغز بوده و جلوي سوختن اخلاط در بدن را مي گيرد.

استفاده از ترکیبات زیر برای بیماران دچار سردرد صفراوی با منشا معده توصیه می گردد:
• هلیله زرد کوبیده 38 گرم، آلوی سیاه 30 گرم، با هم بسایند و صاف کنند و با 75 گرم جلاب مخلوط کرده و صبح و شب به اندازه نصف فنجان از ترکیب فوق بخورند. می توانند به جای آلو از تمرهندی استفاده کنند.
• هلیله زرد کوبیده 35 گرم، آلوی سیاه، سپستان، عناب از هر کدام 30 عدد، تمر هندی 70 گرم، بنفشه و تخم کاسنی از هر یک 100 گرم، مغز فلوس 7 گرم، ترنجبین 50 گرم، مواد را شب در 175 گرم آب خیس کنند و صبح صاف کرده و آب آن را بنوشند.
• 40 گرم هلیله زرد را بجوشانند تا نصف آب ظرف تبخیر شود. سپس با 150 گرم ترنجبین آمیخته و میل کنند.
• هلیله زرد 35 گرم، گل سرخ 10 گرم، بنفشه 15 گرم، تمر هندی 25 گرم، آلو بخارا 35 دانه، مواد را جوشانده و صاف کرده و با 100 گرم ترنجبین بنوشند.
• عناب 10 دانه، سپستان و مویز هسته درآورده هر کدام 15 دانه، گل بنفشه 15 گرم، همه را در 200 گرم آب شب بخیسانند و صبح صاف کنند. سپس فلوس و ترنجبین هر کدام 35 گرم در آن حل کرده و صاف کنند، در انتها 5/3 گرم روغن بادام شیرین و کمی گلاب اضافه کنند و از مخلوط فوق بیاشامند.
• گشنیز خشک، بنفشه، گل سرخ به مقدار مساوی بسایند و با 3 برابر آن شکر مخلوط کنند، صبح و شب 7 گرم از مخلوط فوق را با آب سرد بخورند. این ترکیب حرارت را فرو می نشاند و مانع صعود بخارات به طرف مغز می شود.
• 70 گرم ترنجبین را در ظرفی ریخته و آنقدر آبغوره رویش می ریزند تا رویش را بگیرد، پس از مدتی صاف می کنند و می آشامند. این دارو صفرا را از معده می زداید و مجاری صفرا را پاک می کند.
• 25 گرم هلیله زرد را در مخلوط آب انار ترش و شیرین که با پیه آن آبگیری کرده باشند، خیس کرده و پس از مدتی صاف کرده و آب آن را می نوشند.
• بوئیدن مخلوط آب خیار و کاهو و گشنیز تازه و روغن گل سرخ و سرکه در تسکین این نوع سردرد مفید است.
• بنفشه را کوبیده با سرکه آمیخته و به سر و پیشانی ضماد کنند.
• برگ خرفه یا کاهو را کوبیده و بر پیشانی ضماد کنند.
• آرد جو را با گلاب مخلوط کرده و بر پیشانی و فرق سر ضماد کنند.

خواص مفرداتی که در ترکیبات توصیه شدن برای بیماران دچار سردرد صفراوی با منشا معده به کار رفته است:
• هلیله زرد مقوی مغز و دافع صفراست.
• بنفشه مسهل صفرا بدون اذیت است بخصوص صفرایی که درمعده تجمع کرده باشد و تشنگی و جوشش خون را فرو می نشاند.
• ترنجبین ملین طبع و مسهل صفرا بدون آزار است و عطش را تسکین می دهد.
• ضماد کردن و بوئیدن سرکه برای سردرد گرم و سردرد ناشی از صفرا و بخارات آن مفید است.
• فلوس مسکن حدت خون و ملین طبع و مسهلی بی آزار است و با تمرهندی مسهل صفرای سوخته است.
• سپستان حدت صفرا را فرو می نشاند و عطش ناشی از آن را بر طرف می کند.
• گشنیز مقوی مغز و مانع صعود بخارات به آن است. گل سرخ مسهل، مسکن صفراست مخصوصاً خشک آن و قوا را تقویت می نماید.
• کاسنی مسکن حدت صفرا و خون و مسکن و کاهش دهنده تشنگی است.

سردرد ناشی از سوء مزاج گرم ساده معده:
بعضی از افراد که حرارت معده در ایشان بالاست، بدون اینکه تجمع صفرا در معده داشته باشند، به دنبال گرسنگی دچار سردرد می شوند که این امر به علت افزایش غلبه حرارت بر معده در هنگام گرسنگی است.
علایم:
تشدید سردرد در گرسنگی، تشنگی و خشکی دهان و آروغی است که بوی دود می دهد، این نوع سردرد در گرمای هوا و خوردن غذاهای گرم تشدید می شود.
درمان:
استفاده از غوره، سماق، زرشک، گشنیز تازه، کاهو و کدو در غذاها
مصرف شربت انار، شربت لیمو، آب سیب و آب به و دوغ
این بیماران اگر معده ضعیف دارند، می توانند از مصرف سکنجبین با آب به بهره ببرند.
سماق مقوی و پاک کننده معده است و از ریختن مواد به معده جلوگیری می کند. زرشک مقوی معده و مسکن حرارت معده است.

سردرد به علت ضعف دهانه معده:
علایم:
این نوع سردرد نیز با گرسنگی و پس از برخاستن از خواب تشدید می یابد.
درمان:
در این بیماران اگر معده گرم است در غذا از آب غوره، سماق و یا آب انار استفاده کنند.
اگر سرفه وجود داشت و خوردن ترشیجات ممنوع بود، می توانند از جلاب استفاده کنند .
اگر معده سرد دارند از انیسون، زیره، زنیان و زعفران بهره ببرند.
ترکیبی از 5 گرم مصطکی و 10 گرم شکر برای پاکسازی مزاج و تقویت دهانه معده مفید است.
مصطکی مقوی قوا و معده است و معده را از اخلاط نامناسب پاکسازی می نماید.
ادامه دارد...




 



ادامه دارد....

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نماد اعتماد الکترونیکی

تمامی كالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌ باشند و فعالیت‌ های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس ماده 23 قانون حمایت از حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده توسط سایت با مجوز نشر از صاحب امتیاز اثر می باشد.

خبرنامه