تدابير معده و نفخ

«بیماریهای معده»
نفخ: احساس سفتي و پري شکم و احساس حرکت گاز در شکم.
علل نفخ :
 عدم رعايت نحوه صحيح غذا خوردن
 تجمع اخلاط سوء و مواد نامناسب در دستگاه گوارش
 مصرف غذاهاي ايجاد کننده نفخ.
نحوه صحيح غذا خوردن:
قبل از گرسنگي غذا نخوريد و قبل از سير شدن دست از غذا بکشيد- غذا خوب جويده شود و در آرامش ميل شود-سر سفره مطالب ناراحت کننده مطرح نشود و مطالب نشاط آور مطرح شود.مصرف ميوه و سالاد و مايعات با فاصله از مصرف غذا باشد.چند نوع غذا با هم مصرف نشود.
پرهيزات:
غذاهاي چرب و سرخ کرده و سنگين و ترش يا شور يا تند پرادويه- غذاهاي کارخانه اي و آماده، قهوه و نسکافه و کاکائو چاي پررنگ نوشابه هاي گازدار، غذاهاي خميري و فست فود، آب يخ، سير پياز چغندر و شلغم خام، حبوبات نفاخ، پرتقال نارنگي و ميوه هاي گازدار، کلم ، ميوه هايي مثل هلو و آلو و خيار و کدو و...
توصيه ها:
1. غذاهاي با هضم راحت و کاهنده نفخ: سبزي پلو (شويد، گشنيز، اناريچه،زولنگ ) کباب برگ و جوجه کباب.
2. قرار دادن سبزيجاتي مثل شويد و جعفري و ريحان و نعنا و پونه و زيره در رژيم غذايي
3. استفاده از زنجبيل، آويشن، رازيانه، انيسون و زيره به عنوان ادويه در غذا
4. مصرف مخلوط سياهدانه و زنيان (به مقدار مساوي ) قبل و بعد از غذا.
5. 10 گرم زيره، 10 گرم رازيانه 5 گرم انيسون با هم نرم شود 1 قاشق غذا خوري از آن را در يک ليوان آب جوش دم کرده و نيم ساعت بعد از غذا ميل شود.
6. ماست و آويشن و نمک يا ماست و آويشن و سياهدانه و مصطکي و زنيان و نمک
7. ترکيب زنجبيل و شکر بعد از غذا
8. سياهدانه کوبيده با عسل
9. آدامس سقز و مصطکي و عسل
10. شربت انار و نعنا:600 گرم آب انار ترش و شيرين و 300 گرم شکر 12 گرم عرق نعنا مخلوط کرده و بجوشانيد تا به قوام آيد
11. زنيان 1 قاشق چايخوري وسط غذا و پونه قبل و زيره بعد از غذا
چند توصيه به بيماران دچار زخم معده:
1. اصلاح عادات غذا خوردن.
2. بيماران دچار زخم معده بايد از غذاهاي سنگين و پرچرب و دير هضم پرهيز كرده و از غذاهاي با هضم سريع استفاده كنند.
3. از جمله غذاهاي مفيد براي اين بيماران، آش جو، شيربرنج و فرني است كه با شير بز تهيه شده باشد. اين غذاها به خصوص براي بيماران داراي معده گرم مناسب است. در مقالات طب جديد اثر جو در پيشگيري از بروز زخم معده به اثبات رسيده است.
4. تمام افراد به خصوص بيماراني كه از مشكلات معده رنج مي برند بايد از مصرف غذاهاي تند، قهوه، كاكائو و نوشابه هاي گازدار بپرهيزند.
5. سالم ترين روغن براي بيماران دچار مشكلات معده،‌ روغن زيتون است.
6. بيماران دچار زخم معده بهتر است در غذاي خود از گوشت جوجه مرغ كه با كمي زرشك و سماق طعم دار شده است استفاده نمايند.
7. يكي ديگر از غذاهايي كه هم جنبه تغذيه اي و هم جنبه درماني براي بيماران دچار زخم معده دارد به اين شرح است: برنج سفيد يك جزء، جو پوست كنده كوبيده نيم جزء را با آب بپزند تا نيم پز شود. سپس نيم جزء نشاسته را در آب سبوس گندم حل كنند و اضافه نمايند و مخلوط را روي حرارت قرار دهند تا خوب بپزد و مانند حريره شود. در انتها 5 گرم صمغ عربي و 5 گرم كتيرا اضافه كرده و غذا را نيم گرم ميل كنند.
8. بهترين شربت ها براي بيماران دچار زخم معده استفاده از ماء العسل،‌ جلاب و ماءالشعير است.
9. بهترين ميوه ها براي بيماران دچار زخم معده استفاده از به، گلابي،‌ سيب،‌ مويز و سبزيجاتي مانند خرفه است.
10. براي اين دسته از بيماران جهت التيام و كاهش ناراحتي هاي ناشي از زخم از تركيباتي به شرح زير نيز مي توان استفاده نمود:
الف) خاكشير روزانه 1 قاشق غذاخوري در يك فنجان آب جوش + كمي نبات
ب) 30 گرم ريشه شيرين بيان با 5 گرم زنیان مخلوط كرده، كوبيده و جوشانده يك شب در هواي خنك بگذارند و صبح ناشتا ميل كنند.
ج) روزانه 1 قاشق چايخوري پودر كتيرا در يك استكان آب گرم حل كرده و ميل نمايند.
د) 30 گرم ريشه شيرين بيان، 5 گرم انيسون، 5 گرم زيره سبز، 5 گرم بابونه، 5 گرم افسنتين و 5 گرم بادرنجبويه را شب بخيسانند و صبح صاف كنند و آب آن را بنوشند.
ه) 15 گرم زنیان،‌ 20 گرم آويشن،‌ 10 گرم شاهتره، ‌15 گرم انيسون،‌ 40 گرم شيرين بيان،‌ 10 گرم بومادران را مخلوط کرده‌ يك قاشق غذاخوري از مخلوط فوق را در 2 ليوان آب كمي جوشانده و قبل از غذا 2 استكان ميل شود.
و) 15 گرم زينان، پودر شيرين بيان 20 گرم، تخم شويد 10 گرم،‌ انیسون 15 گرم،‌ زيره سبز 10 گرم،‌ سياهدانه 15 گرم: همه را نرم كوبيده و بعد از هرغذا يك قاشق مربا خوري ميل شود.
ز) عرق زنيان 15 گرم، عرق انيسون 15 گرم، عرق زيره سبز 10 گرم، عرق آويشن 10 گرم،‌ مخلوط اين عرقيات براي بيماران دچار زخم معده و اثني عشر بسيار مفيد است.
ضعف معده و ضعف هضم:
در اين بيماري نيز بايد عادات ناپسند غذايي ترك شده و آداب صحيح غذا خوردن رعايت شود.
اگر علت ضعف معده از تجمع اخلاط در معده است، بايد با مراجعه به پزشك جهت پاكسازي معده از اخلاط نامناسب اقدام نمايند و سوء مزاجهاي حاكم بر معده را اصلاح نمايند.
از ديدگاه طب سنتي،‌ بهترين علاج در ضعف معده تقليل غذاست. حكيم محمد اعظم خان در كتاب اكسير اعظم مي نويسد: " اكثر مريضان ضعف معده كه تقليل غذا كردند، در مدت قليل به عنايت رب جليل شفاي كلي يافتند و كساني كه از تكثير طعام و امتلاي شكم دست نكشيدند، دچار ذرب و استسقا گرديده و عاقبت شربت مرگ چشيدند."
1. كساني كه دچار اين بيماري هستند، علاوه بر پرهيزات ذكر شده در مشكلات معده،‌ از مصرف شنبليله و كنجد نيز پرهيز نمايند كه هر دو مضعف معده اند.
2. در رژيم غذايي اين افراد مرباي زنجبيل،‌ مرباي آمله، مرباي هليله،‌ ماش، بادام،‌ عسل و گشنيز قرار گيرد.
3. گوشتهاي مفيد براي اين بيماران گوشت پرندگاني چون جوجه مرغ،‌ دراج، تيهو، كبك و گنجشك است كه سريع الهضم بوده و معده را براي هضم دچار اشكال نمي كنند.
4. يكي از غذاهاي مفيد براي اين بيماران گوشت جوجه مرغ است كه بنابر مزاج فرد با دارچين، زعفران و زيره سبز و سياه و نيز سماق و آبليمو و آب انار چاشني دار شده باشد.
5. مصرف مويز،‌ كرفس و نعناع براي انواع بيماريهاي معده از جمله ضعف معده مفيد است.
6- بهترين شربتهايي كه بيماران دچار ضعف معده مي توانند از آنها استفاده نمايند عبارتند از:
الف) شربت ليمو، آب سيب، آب به
سکنجبین به و لیمو
مواد لازم: آب به شیرین 250 گرم، سرکه انگوری کهنه 130 گرم، گلاب 130 گرم، آب لیموترش ساده 130 گرم، عسل 3 کیلوگرم.
طرز تهیه: این مواد را با هم مخلوط کرده با آتش ملایم بجوشانید تا قوام آید.
• برای تقویت معده و کبد و قلب، افزایش اشتها و رفع استفراغ مفید است.
ب) شربت سكنجبين سفرجلي: اين شربت به گفته جالينوس در تمام بيماريهاي معده كه خيلي گرم نباشند اثر دارد.
طرز تهیه: آب به ترش صاف شده 400 گرم،‌ سركه 100 گرم را با 400 گرم شكر به قوام آورده شده و سپس به ازاي هر 1 كيلو مایه به دست آمده (سكنجبين)،‌ 10 گرم زنجبيل به آن اضافه شود. مايه شربت فوق در هنگام مصرف با آب رقيق شود.
ج) شربت سكنجبين سفرجلي ليمويي: مقوي معده و كبد
طرز تهیه: آب به 250 گرم،‌ سركه و گلاب و آبليمو از هر كدام 150 گرم، با مقداري شكر به قوام آورده شود.
د)شربت مقوی معده: آب گلابی رسیده با مقداری شکر به قوام آورده شود.
ه)شربت دیگری مقوی معده : آب انار شیرین 5/1 کیلو ، آب سیب 400 گرم با 400 گرم شکر به قوام آورند. در موقع مصرف 75 گرم از مایه شربت فوق را با آب رقیق کرده، بنوشند.
7- اگر ضعف معده از رطوبت بیش از حد معده باشد، مصرف پسته در این بیماری مفید است .
8- جوارشی که مقوی معده ضعیف است و موافق مزاج جمیع مردم در جمیع اوقات:
40 گرم آب بالنگ یا نارنج را با 400 گرم آب سیب روی حرارت ملایم بگذارند تا به نصف برسد. سپس با 400 گرم شکر، 400 گرم عسل و 200 گرم گلاب با حرارت ملایم به قوام بیاورند. سپس 5/3 گرم مصطکی و 5/10 گرم بادرنجبویه اضافه نمایند و مایه را در ظرف چینی نگاهداری کنند و روزانه 5/10 گرم از مایه فوق مصرف نمایند.
9- جوارش مصطکی: معده را تقویت می کند و برای گوارش مفید است و از رطوبتهای زاید جلوگیری می نماید: 17 گرم مصطکی را در 35 گرم گلاب حل کنند، سپس با 350 گرم قند به قوام بیاورند، در هر وعده 17 گرم مصرف شود.
10- ترکیب زیر نیز در درمان ضعف معده مجرب است: میخک، انیسون، مصطکی از هر کدام 7 گرم، زنجبیل و شکر از هر کدام 5/3خوب بکوبند و الک کنند و در هنگام مصرف 7 گرم از مخلوط فوق را بخورند.
11- پوست داخلی سنگدان مرغ خانگی را از گوشت جدا کرده، آویزان کنند تا خشک شود سپس بکوبند و 5/2 گرم میل نمایند.
12- مالیدن روغن سنبل الطیب، روغن مصطکی و ضماد پوست سیب و به، بر روی معده در ضعف معده مفید است.
سوزش و ترش کردن معده:
از دیدگاه طب سنتی سوزش معده و ترش کردن آن می تواند به علت رطوبت زیاد در دهانه معده باشد که در این صورت احساس سوزش و ناراحتی با گرسنگی بهبود یافته و با مصرف غذا تشدید می شوند. علت دیگر ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین یافته (به علت اختلاط غذا با خلط موذی) و گرسنگی تشدید می یابد.
رعایت توصیه های زیر در بیماران دچار ترش کردن و سوزش معده مفید است.
1- رعایت آداب صحیح غذا خوردن .
2- پرهیز از غذاهای غلیظ و نانهایی مثل نان فطیر که هضم خوبی ندارند.
3- اگر علت سوزش و ترش کردن از رطوبت باشد بهتر است به عنوان غذا از گوشتهای لطیف و سریع الهضم به صورت کبابی استفاده شود.
4- اگر علت سوزش و ترش کردن معده از فزونی ریختن خلط سوداست، استفاده از مربای آمله، مربای هلیله و شربت سکنجبین بزوری مفید واقع می شود.
5- مصرف مخلوط کنجد له شده و کوبیده با نبات ترشی و رطوبت معده را برطرف می سازد.
6- استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین می بخشد.

دیدگاه‌ها   

+1 #3 مدیر سایت 1395-07-27 20:04
به نقل از ارشد:
با سلام و تشکر از طراحی سایت مطالب بسیار مهم و کاربردی است . لطفا در مورد درد معده در کودکان 10سال و روش درمان آن توضیح بفرمایید .عزیزی

باسلام
ممنون از دقت نظر شما
لزفا تدابیر اطفال را مطالعه فرمایید.
نقل قول کردن
0 #2 ارشد 1395-06-04 12:41
با سلام و تشکر از طراحی سایت مطالب بسیار مهم و کاربردی است . لطفا در مورد درد معده در کودکان 10سال و روش درمان آن توضیح بفرمایید .عزیزی
نقل قول کردن
+2 #1 اعظم صلاحی 1394-06-21 22:56
ممنون
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نماد اعتماد الکترونیکی

تمامی كالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌ باشند و فعالیت‌ های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس ماده 23 قانون حمایت از حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده توسط سایت با مجوز نشر از صاحب امتیاز اثر می باشد.

خبرنامه