تدابیر قلب

هوالشافی
قلب عضوی از اعضای رئیسه، مبداء و معدن روح حیوانی و حرارت غریزی است. لذا سلامتی و صحت آن باید بسیار مورد توجه قرار گرفته و از عروض بیماری و مرض بر آن پیشگیری شود. همچنین لازم است که در صورت بروز بیماری به زودی اقدام به معالجه و درمان آن نموده و قلب را از آسیب‌ها و آفات رسیده به آن ایمن ساخت. در معالجات امراض قلبی و استخراج مواد او بهترین راه تقویت قلب است. تنقیه خلط غالب، تقویت قلب، اصلاح غذا خیلی مهم‌اند.
فرح و شادی موجب تقویت قلب و غم، ترس، غضب و خجالت موجب تحلیل روح و تحلیل نیروی حیوانی و ضعف قلب می‌شوند. لذا پرداختن به تفریح و شادی و سرور، دور کردن افکار بد و وسوسه‌های بد از خود، خشمگین نشدن و غضب نکردن از جمله موارد، جهت حفظ سلامتی قلب محسوب می‌شوند.
برای حفظ صحت و سلامتی قلب لازم است که از بوییدن اشیای بدبو احتراز شود. نباید روح را با استنشاق بوهای بد مکدر ساخت. مصرف سیگار، قلیان و مشروبات الکلی فوق‌العاده برای قلب ضرر دارد. استفاده از مبخرات (مواد غذایی که از خوردن آن‌ها بخار تولید می‌شود) مانند پیاز برای قلب مضر است. استفاده از عطر‌های خوشبو، پوشیدن لباس‌های معطر، مصرف مفرحات و مقویات قلب، استعمال ادویه مفید برای قلب که طبیعت گرم دارند در زمستان و داروهای قلبی سرد در تابستان، پرهیز از زیاده‌‌روی در ورزش‌های سنگین و سخت، پرهیز از مقاربت مفرط و بیداری زیاد، برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و حفظ سلامت قلب توصیه می‌شود. ورزش ملایم و معتدل به طوری که نه خیلی سخت و نه خیلی سبک باشد برای قلب مفید است. خوردن غذاهای غلیظ و پرخوری جزء موارد مضر برای قلب محسوب می‌شوند. خوردن ماءاللحم (آبِ گوشت)، زرده تخم مرغ نیم برشت، آب انار تازه خوب است. شکم نباید قبض باشد، زیرا بخارات متصاعده از مدفوع محتبس شده موجب آزار قلب می‌شود. پس لازم است که شکم نرم باشد و از یبوست جلوگیری شود.
فرآورده‌های خوراکی مفید برای قلب
گوشت‌های مفید:
بره و بزغاله بدون چربی، ماهی‌های ریز، پرندگانی که گوشت لطیف دارند مانند جوجه مرغ خانگی، گنجشک، دراج، کبک، کبوتر، قلب حیوانات حلال گوشت، قلب بلدرچین، گوشت پخته شده در شیر مقوی قلب و بدن است.
میوه‌های مفید:
سیب، به، گلابی، انار، لیمو، ترنج (بالنگ)، آناناس
سبزی‌جات مفید:
نعناع، ریحان، بادرنجبویه، بادروج (تره خراسانی، ریحان کوهی)، ریواس، کاسنی بیابانی، کاهو، خرفه، گشنیز، کدو.
سایر موارد:
نوشیدن گلاب، عرق بیدمشک، عرق صندل در امراض قلبی بسیار مفید است. رب انار، رب سیب ترش و شیرین، آب سیب، مربای سیب، مربای به، مربای بالنگ، مربای آناناس، آب انار، آب گلابی شیرین، آب ترش بالنگ، شربت آناناس، جلاب، پوست زرد ترنج (خلال در مربا و پلو) آمله و هلیله (می‌توان به صورت مربا مصرف کرد)، پسته، تمرهندی، سنجد، لعاب به دانه، لعاب اسفرزه، دارچین، هل، کندر تخم خرفه، تخم کدو، تخم فرنجمشک، تخم گشنیز، تخم ریحان (تخم شربتی)، عرق کاسنی، گشنیز خشک، گل سرخ خشک (پودر کرده در دوغ مصرف شود)، گلقند مفرح و مقوی قلب‌اند.
- شربت عرق بهار نارنج با تخم فرنجمشک مفرح و ضد استرس و اضطراب است.
شربت زعفران: زعفران نصف قاشق چای خوری سر خالی، در 2 لیوان آب جوش ریخته تا دم بکشد. سپس با آب، گلاب و کمی عسل یا شکر در طول روز چندین بار استفاده شود. برای امراض قلبی و بی‌حالی و سستی بدن مفید است.
شربت گلاب: ترکیب گلاب، آب، عسل یا شکر و تخم شربتی.
جلاب: یک کیلو شکر را با 3کیلو گلاب‌‌روی حرارت ملایم قرار داده، جوشانده و کف آن را بگیرید تا مقدار آن به نصف برسد. سپس یک گرم زعفران ساییده را به آن اضافه کنید. مایه شربت فوق را در ظرفی نگهداری کرده و موقع مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید.
برگ بادرنجبویه را در گلاب جوشانده تا قوت آن را بگیرد سپس آن را صاف کنید. یا عصاره بادرنجبویه را با یک سوم تا دو سوم آن گلاب مخلوط کرده به قوام بیاورید. برای همه اقسام ضعف قلب مفید است. مخصوصا اگر گاوزبان خشک در جوشانده بادرنجبویه یا عصاره گاوزبان را با عصاره بادرنجبویه مخلوط سازند. اگر مزاج بسیار گرم است عصاره گاوزبان بیشتر و عصاره بادرنجبویه کمتر باشد وگرنه هر دو مساوی باشند.
عصاره گاوزبان، عصاره کاسنی هر کدام 200 گرم، عصاره سیب 800 گرم، گلاب 2400 گرم. عصاره ها را با شکر سرخ یک ششم همه به قوام بیاورید.
ترکیب آب سیب، گلاب و شکر.
فالوده سیب: سیب رنده شده با کمی گلاب، عرق بیدمشک و کمی عسل.
رژیم سیب: روزانه 7-8 استکان آب سیب، یا چند کاسه فالوده سیب، یا 10-15عدد سیب مصرف شود.
می‌توان از ابتدای شب تا وقت خواب هر یک ساعت یک لیوان آب سیب به جای شام مصرف کرد.
شربت سیب: مقدار دلخواه آب سیب را‌‌روی شعله بگذارید تا نصف آن بخار شود. آنگاه صاف کرده بگذارید یک شب بماند. دوباره‌‌ روی شعله ملایم گذاشته تا غلیظ شود. باز صاف کرده، در ظرف شیشه‌ای بریزید. اگر تابستان باشد، چند روزی آن را در آفتاب گذاشته تا ماده آبی آن بخار شود. شربت را در ظرف شیشه‌ای نگهدارید و از آن استفاده کنید. اگر خواستید شربت شیرین باشد به ازای هر 3 کیلو از افشره سیب 450گرم شکر در آن ریخته و به قوام بیاورید.
حلوای سیب یا به (مقوی قلب، معده، کبد، مولد خون صالح و معتدل الکیفیت):
سیب (یا به)، به مقدار لازم پوست گرفته، هسته‌‌ها را جدا کنید سپس سیب‌ها (یا به) را تکه تکه کرده و با آب بپزید تا له شده و آب آن بسوزد. کمی گلاب، عسل کف گرفته یا شکر به قوام آورده به آن اضافه کرده، دوباره بگذارید بپزد تا سفت و منعقد شود. در ظرفی پهن کرده و خلال پسته‌‌روی آن بپاشید.
*در همه مواردی که از سیب استفاده می‌شود حتما سیب مصرفی کاملا رسیده و شیرین باشد.
شربت آناناس مقوی و مفرح قلب: آب آناناس، گلاب و بیدمشک هر کدام یک هشتم آب آناناس، قند سفید نصف آب آناناس. همه را با هم‌‌روی شعله ملایم به قوام بیاورید.
سوپ مخصوص برای بیماران قلبی: یک استکان جو، یک استکان برنج، یک بشقاب جعفری خرد شده، کمی گشنیز همه را با آب پخته تا له شود. سپس کدوی سبز تکه شده، زعفران، نمک، روغن زیتون اضافه شود.
هویج، شلغم، چغندر را تراشیده، مقداری پودر نبات‌‌ روی آن‌ها پاشیده و بگذارید از شب تا صبح بماند. آبی که در ظرف جمع می‌شود، برای تقویت قلب و تپش قلب ناشی از آن بسیار مفید است. می‌توان آن‌ها را پخته و همچنین از جرم آنها استفاده کرد.
هویج را پخته پوست و مغز سفت وسط آن را برداشته در ظرف چینی ریخته از شب تا صبح در هوای آزاد بگذارید. صبح با گلاب کمی عرق بیدمشک مخلوط کرده، پودر قند‌ ‌روی آن پاشیده بخورید. روز اول یک عدد، روز دوم دو عدد، روز سوم سه عدد. برای تپش قلب و تقویت قلب مفید است.
 بهتر است به همه غذاهایی که برای بیماران قلبی تهیه می‌شود زعفران اضافه شود تا قوت غذا را به سمت قلب ببرد همچنین توسط ادویه‌جات خوشبو مانند دارچین، هل و.. . معطر شود زیرا قلب معدن تولد غذای روح است.
برای رفع گرفتگی و انسداد عروق قلب و موثر در درمان فشار خون:
30 حبه سیر پوست گرفته را با 5 عدد لیمو ترش تازه با پوست که چند برش‌‌ روی پوست آن زده شده در مخلوط کن ریخته تا خمیر شود. خمیر به دست آمده را با یک لیتر آب‌‌ روی شعله بسیار کم به جوش رسانده شعله را خاموش کنید تا سرد شود. سپس آن را صاف نموده و در یخچال نگهداری کنید. صبح ناشتا 50cc یا یک استکان تا چهل روز مصرف شود. تکرار دوره هر شش ماه تا یک سال.
ماءاللحم (آبِ گوشت): گوشت بره یک ساله که چربی و پیه آن را جدا کرده باشند تکه تکه کرده در آب پخته تا آب غلیظ شود. در مزاج‌های گرم با سیب و به و در مزاج‌های سرد با پوست نارنج پخته شود.
- بیماران قلبی باید از مصرف مواد غذایی سرخ شده مخصوصا با روغن‌های جامد و مایع معمول در بازار، گوشت قرمز (گاو، گوساله، گوسفند، شتر)، غذاهای چرب، چای پررنگ و غلیظ، نسکافه، قهوه پرهیز نمایند. به جای چای می‌توان از دمکرده گل گاوزبان، بادرنجبویه، سنبل الطیب با مغز لیمو عمانی استفاده کرد.
- بوییدن گل سرخ، شکوفه سنجد، شکوفه سیب، شکوفه بید و بیدمشک، ریحان، سیب، به، مورد، عنبر، مشک، گلاب، تخم گشنیز، گل نیلوفر و صندل البته مناسب با مزاج مفرح، مقوی قلب و برای امراض قلبی مفید است. زیرا منفعت بوییدنی‌ها به سرعت به قلب می‌رسد.
- آویزان کردن مروارید، یاقوت، حدید‌‌روی قلب موجب تفریح قلب می‌شود.
- نگاه کردن به مروارید و گل ختمی مفید است. دیدن گل ختمی که چیده نشده باشد، مفرح قلب و منشط نفس است.
- ممکن است غذاها و نوشیدنی‌های بسیار سرد مضر حرارت غریزی باشند، لذا مقداری کبابه، میخک، هل را نرم ساییده، به غذاها و نوشیدنی‌ها اضافه شود.
سوء مزاجات قلب:
در سوء مزاجات اربعه ساده، تبدیل و تعدیل مزاج کافی است و در مادی اول تنقیه و بعد از آن تبدیل و تعدیل مزاج. سوء مزاج غیر مستحکم سریع الزوال (زودتر درمان می‌شود) و مستحکم عسرالزوال (دیرتر درمان می‌شود) است.
امراض قلب از سوء مزاج گرم قلب
بوعلی سینا می‌گوید درمان سوءمزاج گرم قلب با خوردن رب میوه‌ها مخصوصا رب سیب و به که دوای نیکویی است می‌شود.
- استفاده از شربت سیب بسیار مفید است، شربت ریواس، شربت صندل، شربت انار، شربت به، شربت نارنج، شربت لیمو، شربت بالنگ معمول با گلاب و شکر، رب سیب، رب به، آب هندوانه، ماءالشعیر، سکنجبین با گلاب، شیره تخم خرفه، مغز تخم هندوانه، مغز تخم کدوی شیرین. لعاب اسفرزه با جلاب، آب روی ماست (ماءالرائب)، اگر تب نباشد شیرگاو یا بز، دوغ گاوی بدون چربی. باید رعایت حال معده را کرد و اگر معده ضعیف است آن را با آشامیدن عرق بیدمشک، گلاب تنها یا با شربت صندل تقویت نمود. خوردن مربای آمله و هلیله یا مربای سیب و به تقویت كننده معده است. در صورت یبوست و قبض شکم مصرف تمرهندی و آلو بخارای خیسانده در آب، برگه زردآلو یا شربت آلو یا شربت تمرهندی توصیه می‌شود.
- هر صبح شربت سیب با عرق گاوزبان هر کدام25 تا 30گرم. یا شربت بالنگ یا نارنج با گلاب و عرق گاوزبان و عرق بید و بیدمشک هر کدام 25 تا 30 گرم.
- گشنیز خشک 3گرم، گل سرخ 1-2 گرم، طباشیر سفید 5/0گرم، کوبیده، نرم کرده در 25 تا 30 گرم شربت سیب مخلوط کرده و بلیسند. یا گل سرخ و طباشیر را با شربت سیب مخلوط کرده بلیسند و روی آن شیره گشنیز خشک بیاشامند.
ماءالشعیر: مقداری جو را با 15 تا 20 برابر آب بخیسانید و‌‌روی حرارت قرار دهید، به محض شکفته شدن جوها، آن را از حرارت برداشته سرد کرده و صاف کنید. ماءالشعیر را نیم گرم بنوشید.
شربت لیمو: مقداری شکر را در ظرفی ریخته و آنقدر آبلیموی تازه بر آن بفشارید که رویش را بگیرد، سپس یک شبانه روز مخلوط را در ظرفی دربسته در دمای معمولی نگهداری کنید سپس صاف کرده با قدری دیگر آب لیمو به قوام بیاورید. مایه شربت فوق را در هنگام مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید.
شربت نارنج یا بالنگ:
آب بالنگ یا نارنج را به مقدار 400گرم با دو سوم آن شکر، ‌‌روی حرارت ملایم به قوام بیاورید.
شربت انار: آب انار را با نبات به قوام بیاورند. مقوی قلب و کبد و مسکن تشنگی است.
غذاهای مناسب:
- آش جو، فرنی با شیر بز، ماست محلی گاوی با سیاه دانه و پودر زنیان، شیربرنج، برنج با مرغ که با آب غوره یا لیمو یا زرشک یا رب سیب و به، طعم دار شده باشد (زرشک پلو مرغ)، کشک جو، نان ترید کرده در گلاب و شربت سیب که غذای خوبی است، سوپ جوجه با آب انار یا آب غوره یا آب نارنج یا آب زرشک همراه با برنج، کدو، سیب، گشنیز خشک یا تازه، اسفناج، خرفه، شیره بادام شیرین، ماش پوست کنده و کمی شکر. خورشت اسفناج با مرغ و نان. اگر تب باشد کشک جو بخورند.
- گاها آب ماست و ماست ترش مصرف شود. خوردن زرشک و نوشیدن آب خیسانده آن مفید است.
- شب قبل از خواب آب انار با مقداری لعاب اسفرزه و تخم خرفه و گشنیز خشک میل شود.
- مالیدن صندل، کافور و گلاب‌‌روی سینه. روغن مالی سینه با روغن گل، روغن بادام. نشستن در وان که از آب نیم گرم پر شده باشد بعد از آن مالیدن بدن با روغن بادام و روغن گاوی. گذاشتن پارچه کتان که با گلاب تر شده باشد‌‌روی سینه. پاشیدن گلاب‌‌روی لباس، بوییدن اشیای خوشبوی سرد مثل شکوفه بید و بید مشک، گل نیلوفر، گل سرخ، صندل مفیدند.
هوای خانه باید خنک باشد. توقف زیاد در حمام، هوای گرم، تشنه ماندن در هوای گرم مضر است.
امراض قلب از سوء مزاج سرد قلب
- از خوردن غذاهایی که طبیعت سرد دارند و آب سرد در حد امکان خودداری شود. به جای آب می‌توان از آب عسل همراه با عرق گاوزبان و گلاب و عرق بادرنجبویه استفاده کرد.
غذاهای مفید:
گوشت پرندگان مانند کبک، مرغ خانگی، کبوتر، گنجشک، دراج که با ادویه‌جات گرم مانند دارچین، زعفران، زیره، میخک و هل پخته شوند. نخودآب، خوراک هویج و شلغم، سوپ جوجه که با نان تنوری میل شود. زرده تخم مرغ نیم برشت با پودر دارچین. زیرباج زعفرانی با ادویه‌جات گرم.
نخودآب:
مقداری نخود را 24ساعت در آب خیسانده، همراه با گوشت یکی از پرندگان نام برده و پیاز بپزید. تخم کافشه و ادویه‌جات گرم مانند دارچین، زیره به آن اضافه شود. همرا ه با کمی روغن زیتون یا بادام شیرین میل شود.
زیره باج:
نیم کیلو گوشت مرغ را تکه تکه کرده با پیاز، دارچین، نخود پوست گرفته، روغن کنجد و آب بجوشانید تا بپزد. 200گرم سرکه، 100گرم جلاب یا شکر، مغز بادام که در گلاب شیره گرفته باشند، گشنیز خشک، زیره و زعفران به آن اضافه کنید تا جا بیفتد.
- شربت گاوزبان (با شربت گاوزبان قلب را تقویت کنند.) شربت بادرنجبویه، شربت سیب با مشک، شربت زعفران، دمنوش گل گاوزبان و بادرنجبویه مفیداند.
- هر صبح، خوردن جلابی از بادرنجبویه، گاوزبان هر کدام 10 گرم با 25 تا 30 گرم گلقند. گلقند مفرح است، قلب را نیرو می‌بخشد و برای تپش قلب گرم مفید است.
شربت گاوزبان:
گاوزبان و بادرنجبویه به اندازه مساوی در40برابر آنها آب جوشانده تا نصف شود. صاف کرده عرق بیدمشک و گلاب به آن اضافه کرده با قند به قوام آورده زعفران را با گلاب حل کرده به آن بیفزایید 5-25گرم از آن را با گلاب یا آب سرد میل کنید.
شربت بادرنجبویه:
آب بادرنجبویه را با قند برابر هم به قوام بیاورید. اگر بادرنجبویه تازه نباشد، بادرنجبویه خشک پنجاه مثقال در آب جوشانده صاف کرده با یک من قند به قوام بیاورید.
آب عسل (ماءالعسل) که برای سوء مزاج سرد قلب بسیار مفید است:
عسل2جزء، گلاب 1جزء، عرق گاوزبان1جزء، همه را با هم‌‌روی شعله ملایم بجوشانید تا یک سوم آن تبخیر شده و دو سوم بماند. اگر سردی بدن زیاد است کمی میخک، دارچین، زعفران، سنبل الطیب در پارچه‌ای بسته هنگام جوشیدن در ماءالعسل بگذارید.
- بوییدن اشیای خوشبوی گرم مثل مشک، عود، عنبر، شب بو، یاسمین، زنبق، مالیدن روغن ناردین، روغن قسط، روغن گل یا روغن بابونه‌‌روی سینه مفید است.
امراض قلب از سوء مزاج تر قلب
در این نوع سوء مزاج کم کردن غذا و تلطیف غذا جزء تدابیر اولیه محسوب می‌شود. قرارگرفتن در محیط گرم، ورزش سبک و معتدل به تواتر و پی در پی، آبتنی در آب‌های گرم معدنی، حمام گرم و خشک که قبل از غذا خوردن انجام شود (اگر همراه با رطوبت، حرارت هم باشد زیاد حمام نکنند) مالیدن سینه با روغن ناردین. استفاده از ادویه‌های خشک کننده قلبیه مانند میخک، زعفران و بادرنجبویه مفید خواهد بود.
- بادرنجبویه تازه را در سبزی خوردن و خشک آن را به صورت دمنوش و یا عرق آن را در شربت‌ها می‌توان مصرف کرد. نخودآب با گوشت پرندگان که با ادویه‌جات گرم و خشک و مغز تخم کافشه تهیه شده باشد. سوپ جوجه با نان. کباب و بریانی گوشت پرندگان. شربت سیب، شربت انار نعناعی، سکنجبین عسلی و ماءالعسل به جای آب مفیداند. هر صبح جلابی از بادرنجبویه، رازیانه هر کدام7-10گرم، با25-30گرم گلقند. اگر مادی بلغمی باشد، تنقیه بدن با حب صبر و حب ایارج.
سکنجبین عسلی:
سرکه و عسل را به اندازه مساوی با هم مخلوط کرده، روی شعله ملایم بگذارید تا چند جوشی خورده (به اندازه 15 ثانیه بجوشد) و همگن شود.
امراض قلب از سوء مزاج خشک قلب
- غذای تر و رطوبت بخش بخورند، بعد از غذا به حمام بروند، استحمام با آب نیم گرم باشد، در وان آب گرم بنشیند، از تحرک زیاد و خستگی و کارهای سخت، بی‌خوابی، غضب و هر چیزی که مولد خشکی است بپرهیزند و استراحت کنند. سینه و بین کتف‌ها را با موم مصفی، روغن بنفشه یا روغن کدو بمالند. نوشیدن آب سرد مفید است اگر سردی همراه با خشکی باشد از آب سرد اجتناب کنند. لعاب اسفرزه، لعاب به دانه، ماءالشعیر با روغن بادام و شکر، ماءالجبن (در نوع مادی برای تنقیه سودا ماءالجبن مصرف شود) شربت گاوزبان یا دمنوش گاوزبان بنوشند. اگر تب نباشد نوشیدن شیر تازه (شیر بز بهتراست) بهترین چیزهاست. افشره آناناس خوب و از مجربات است.
- لعاب اسفرزه و لعاب به‌دانه و عرق گاوزبان را با قند شیرین کرده با تخم ریحان بنوشند. می‌‌‌توان به این ترکیب عرق بیدمشک، عرق بید و گلاب افزود.
- هر صبح جلابی از نیلوفر، بادرنجبویه هر کدام 7-10گرم با 25-30گرم شکر سفید میل کنند.
غذاهای مناسب:
آش جو، خورشت خرفه با نان، اسفناج، کدو، گوشت بزغاله یا بره که در پیاز و سبزی‌جات خشک با ادویه‌جات مفید قلب پخته شود. سوپ ماش پوست کنده با شیره بادام و اسفناج و کدو. حریره با آردگندم، روغن بادام، شیر و شکر.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نماد اعتماد الکترونیکی

تمامی كالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌ باشند و فعالیت‌ های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس ماده 23 قانون حمایت از حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده توسط سایت با مجوز نشر از صاحب امتیاز اثر می باشد.

خبرنامه