تدابیر بیماری سلیاک

بسمه تعالی

تدابیر سلیاک:

صبحانه:

  • مربای هلیله روزی 1 قاشق غذاخوری
  • مویز 21-30 عدد
  • انجیر خشک 7-5 عدد

 

  • شکلات صبحانه

مواد لازم:

ارده 6 قاشق غذاخوری، عسل 1 قاشق غذاخوری، پودر نارگیل 1 قاشق غذاخوری، پودر پسته 1 قاشق غذاخوری، گلاب 1 قاشق غذاخوری، هل ساییده 1 قاشق چای‌خوری.

طرز تهیه:

ارده را در یک ظرف چینی مناسب بریزید و عسل را به آن اضافه کنید و مخلوط را به طور یکنواخت هم بزنید تا کاملاً سفت شود و قوام یابد. سپس پودر نارگیل، هل و گلاب را به آن اضافه و کاملاً مخلوط کنید. در انتها پودر پسته را روی آن بپاشید. می‌توان آن را به همراه یک لیوان شیر فندق به عنوان صبحانه میل کرد.

  • شیر بادام

مواد لازم:

مغز بادام درختی خام پوست‎کنده نیم پیمانه، آب سرد 2 پیمانه، شیره انگور 4 قاشق غذاخوری، گلاب 2 قاشق مرباخوری، هل 4 دانه.

طرز تهیه:

بادام پوست کنده را با تخم هل و نیم پیمانه آب در مخلوط‌ کن بریزید تا خمیر شود. بقیه آب و گلاب و شیره انگور را به مخلوط اضافه کنید و باز چند ثانیه بگردانید تا خوب مخلوط شود.

  • رب سیب و به

 

  • فرني مخصوص با شير بادام

 مواد لازم:

شير بادام 4 ليوان، آرد برنج 8 قاشق غذاخوري، گلاب نصف استكان، عسل یا شکر به مقدار دلخواه، هل سبز ساييده 1 قاشق چاي‌خوري، خلال پسته 2 قاشق غذاخوري.

طرز تهيه:

شير بادام را در ظرفي مناسب بريزيد و آرد برنج را به مرور به آن اضافه كرده، مرتب هم بزنيد تا يكنواخت شود. سپس ظرف را روي حرارت قرار دهيد و ضمن اين‌كه محتوي آن را مرتب هم مي‌زنيد، هل ساييده و گلاب و عسل یا شکر و در صورت تمايل يك قاشق غذاخوري خلال پسته را نيز اضافه كنيد. پس از يك جوش خوردن، فرني را از روي حرارت برداريد،‌ در ظرف مناسبي بكشيد. سپس روي آن را با خلال پسته تزيين و ميل كنيد.

نان مفید :

نانی مرکب از آرد برنج + مغز گردو + مغز بادام شیرین+ مغز تخم کدو+ فندق + پسته + مغز تخم خربزه و امثال اینها را پودر کرده و کمی شیر + شیره انگور به خمیر نان اضافه کرده و با مخمر خمیر را به عمل آورده و نان را بپزید.

طرز استفاده از مخمر: در یک استکان به اندازه یک قاشق چایخوری مخمر- که قبلا از نانوایی تهیه کرده اید- بریزید. به اندازه نوک قاشق چایخوری شکر و کمی آب ولرم – دقت کنید که آب نه گرم و نه سرد باشد- اضافه کرده و روی استکان را بپوشانید و چند دقیقه در محیط نیم گرم قرار دهید تا زمانی که پف کرده و حجم مخلوط آب و مخمر زیاد شود. سپس مخمر را به خمیر اضافه نموده و روی خمیر را بپوشانید و به مدت نیم ساعت در محیط نیم گرم بگذارید تا خمیر به عمل بیاید. سپس داخل فر یا روی گاز نان را بپزید.

ناهار و شام:

نکته: بعد از غذا 1-2 ساعت به پهلوی راست بخوابند و هیچ حرکت نکنند.

  • خورشت نعناع:

مواد لازم: گوشت بره یا جوجه مرغ به صورت چرخ‌کرده نیم کیلو، پیاز خرد شده 1 عدد، سیر خرد شده 4-3 حبه، نعنای تازه خرد شده 1 پیمانه، پودر زنجبیل 1 قاشق چای‌خوری، زیره 1 قاشق چای‌خوری، پودر تخم گشنیز 1 قاشق چای‌خوری، فلفل سیاه نصف قاشق چای‌خوری، آب لیموی تازه 3-2 قاشق غذاخوری، میخک 3-2 دانه، هل سبز 4-3 دانه، زردچوبه، روغن کنجد، نمک

طرز تهیه: روغن را در ماهیتابه دردار بریزید و پیاز  و سیر را با گوشت  و کمی نمک مخلوط کنید و در تابه بریزید و پهن نمایید. در تابه را ببندید و حرارت را کم کنید تا گوشت با روغن و آب پیاز بپزد. در انتها هل، میخک، زردچوبه، زنجبیل، تخم گشنیز، فلفل، زیره، نعناع و آبلیمو را اضافه کرده و بگذارید مواد 4-3 دقیقه دیگر بپزند. موقع مصرف دانه‌های درسته هل و میخک را خارج کنید. می‌توانید خورشت نعنا را با پلوی ساده میل کنید.

  • نخوداب:

مواد لازم: گوشت بره یا جوجه مرغ  200 گرم، نخود 2 لیوان، پیاز متوسط 1 عدد، روغن زیتون یا بادام شیرین 2-3 قاشق غذاخوری، سرکه یک قاشق مرباخوری، نمک و فلفل و دارچین، آویشن، زعفران، زیره و شوید خشک به مقدار لازم

طرز تهیه: نخود را 24ساعت در آب خیسانده و آبش را دور بریزید. سپس در یک ماهیتابه داغ خالی (بدون آب و روغن) کمی تفت دهید تا نفخ آن گرفته شود. سپس همراه با گوشت و پیاز و کمی آب بگذارید بپزد. ادویه‌‌ها را به آن اضافه کنید و روی شعله ملایم بگذارید کاملاً جا بیفتد. در انتها روغن زیتون یا بادام شیرین و سرکه را به آن اضافه کرده و میل نمایید.

  • شوید پلو با ماش

مواد لازم:

برنج 4 پیمانه، سبوس دوم برنج 1 قاشق غذاخوری، روغن زیتون 4 قاشق غذاخوری، ماش350 گرم، نمک و شوید خشک به مقدار لازم.

طرز تهیه:

ابتدا ماش را تمیز کرده و بشویید و با دو لیوان آب روی حرارت ملایم قرار دهید تا نسبتاً پخته و آب آن تمام شود. سپس برنج، سبوس برنج، شوید و آب را با ماش مخلوط کرده و در ظرفی مناسب بریزید و روی حرارت مناسب قرار دهید تا بجوشد و آب آن خشک شود. سپس روغن را به آن اضافه کنید و اجازه دهید دم بکشد. می‌توانید ماش را از شب قبل خیس دهید و همزمان با برنج مخلوط و طبخ نمایید. پس از طبخ غذا را با زعفران تزئین نمایید. می توان این غذا را بدون گوشت یا با گوشت چرخکرده تهیه و میل کرد.

  • شيرين‏پلو

مواد لازم:

برنج 4 پیمانه، گوشت مرغ يا بوقلمون 200 گرم، خلال نارنج 50 گرم، خلال پسته و خلال بادام با هم 50 گرم، شکر و روغن و زعفران به مقدار لازم.

طرز تهیه:

خلال نارنج را سه چهار مرتبه، هر مرتبه چند دقيقه در آب بجوشانید و آبش را خالى كنید تا تلخى آن كاملاً برطرف شود. پس از آن خلال بادام و پسته را به همراه خلال نارنج با آب و شكر بجوشانید تا شيرينى شربت به‌خورد خلال‌ها برود. از طرفى مرغ يا بوقلمون را شسته و تميز كرده با ‏آب بسیار کم در قابلمه گذارده، با حرارت ملايم دم بگذارید. اگر از گوشت بوقلمون كه گوشتش خشك‏تر است استفاده می‌کنید حدود 1 لیوان آب اضافه کنید. بعد از آن برنج را که از قبل خيسانده و نمك‏زده‌اید را جوشانده، آبكش كنید. آب‏روغن ته ديگ ريخته برنج را در آن برگردانید و بگذارید دم بکشد. پس از دم كشيدن، برنج را در ظرف كشيده، مرباى آماده خلال و پسته را كه نيم‌گرم نگه داشته‌اید لابه‏لايش پاشيده و مرغ یا بوقلمون را هم وسطش بگذارید و رويش را با برنج زعفران‎زده و خلال تزیین کرده  و سر سفره ببرید.

  • کوفته برنجی

مواد لازم:

لپه 1 لیوان، برنج 5/1لیوان، سبزی کوفته (نعناع، جعفری، ترخون، شوید، پیازچه و مرزه) 1 کیلوگرم، آرد نخود 5 قاشق غذاخوری، پیاز متوسط 1 عدد، گوجه‌فرنگی متوسط 4 عدد، روغن زیتون 6 قاشق غذاخوری، نمک و فلفل به مقدار لازم، زردچوبه، دارچین، زیره سیاه، هل سبز و زعفران از هر کدام نصف قاشق چای‌خوری.

طرز تهیه:

لپه را از شب قبل خیس کنید و بگذارید با کمی‌ آب بپزد، طوری‌که آب آن کاملاً کشیده شود. سپس آن را چرخ کنید. برنج را جداگانه بپزید و به لپه چرخ شده اضافه کنید. سپس سبزی کوفته را ریز خرد کنید و به همراه آرد نخود، نمک، فلفل و سایر ادویه‌ها به مایه کوفته اضافه کنید و کاملاً ورز دهید تا آماده شود و قوام پیدا کند. حال از مایه مقداری را بردارید و در دست به صورت کوفته (گرد) درآورید و در ظرف مناسبی بچینید. برای تهیه سس کوفته، گوجه‌فرنگی‌ها را با 1 لیوان آب در مخلوط‌کن کاملاً مخلوط کنید و به همراه پیاز خرد شده، روغن و کمی ‌ادویه در ظرف مناسبی بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و کمی ‌غلیظ شود. این سس را روی کوفته‌ها بریزید و غذا را روی حرارت ملایم قرار دهید تا پخته شود و کاملاً جا بیفتد.

  • کباب یا آب پز گوشتهای گنجشک، بلدرچین، کبک، با سماق و زیره

 

  • کوکو شوید

مواد لازم:

شوید نیم کیلو، پیاز متوسط 1 عدد، تخم‌مرغ‌ 5-6 عدد، نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه لازم.

طرز تهیه:

شوید و پیاز را خرد کرده و نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید. بعد تخم‌مرغ‌ها را شکسته به مواد اضافه نمایید و تمام مواد را خوب هم بزنید تا کاملاً با هم مخلوط شوند. در صورت دسترسی به برگ تازه بابونه، می‌توانید بابونه را نیز به سبزی‌های کوکو تره یا شوید اضافه کنید. سپس مخلوط را در تابه بریزید و دو طرف آن را سرخ کنید.

  • دلمه برگ مو

مواد لازم:

لپه 1 لیوان، برنج 2 لیوان، گوشت چرخ کرده 100 گرم، سبزی دلمه شامل تره، جعفری، شوید، نعناع، ترخون، مرزه و پیازچه پاک‌شده با هم 500 گرم، پیاز متوسط 2 عدد، گوجه‌فرنگی 7 عدد، روغن زیتون 6 قاشق غذاخوری، آب لیموترش تازه نصف استکان، زردچوبه، زیره سیاه، زعفران و هل سبز از هر کدام نصف قاشق چای‌خوری، نمک و فلفل به مقدار لازم.

طرز تهیه:

برگ مو را در آب جوش بریزید، به‌طوری‌که برگ‌ها آسیب نبینند. بهتر است در آب جوشیده یک قاشق غذاخوری سرکه محلي بریزید تا برگ‌ها بعد از پختن لطیف شوند و حالت شکنندگی نداشته باشند. سپس برگ‌ها را آبکش کنید و بگذارید خنک شوند. مایه دلمه را آماده کرده و مقداری از آن را درون برگ بگذارید و کاملاً بپیچید که مواد آن بیرون نریزد. دلمه‌ها را در ظرف مناسبی روی هم بچینید و از سس آماده شده روی آن‎ها بریزید. برای اینکه دلمه‌ها ته نگیرند، چند برگ را ته ظرف قرار دهید و سپس دلمه‌ها را روی آن‎ها بچینید.

  • حلوای تخم‌مرغ

مواد لازم:

زرده تخم‎مرغ 5 عدد، روغن کنجد یا کره حیوانی 2 قاشق غذاخوری، هل، دارچین، میخک، شکر و گلاب مقدار همه برحسب ذائقه به مقدار لازم.

طرز تهيه:

تخم‌مرغ‌ها را ابتدا آب‌پز کرده و زرده آن‎ها را جدا کنید. زرده‌ها را له کرده و در روغن یا کره حیوانی تفت دهید. هل، دارچین، میخک، شکر و گلاب را نیز به آن اضافه کرده و هم بزنید تا آب آن خشک شده و به روغن بیفتد.

  • شله زرد

مواد لازم:

برنج نیم‌دانه 1 لیوان، شکر 2 لیوان، کره حیوانی یا روغن کنجد 30 گرم، گلاب نصف استکان، زعفران و دارچین و خلال بادام و پسته به مقدار لازم.

طرز تهیه:

ابتدا برنج را شسته و با 3-4 برابر آب روی شعله ملایم قرار دهید تا بجوشد و برنج کاملاً مغزپخت شود. سپس شکر را کم‌کم اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از اینکه شکر و برنج کاملاً با هم مخلوط شدند و شله زرد به غلظت مناسب رسید، گلاب، زعفران، کره یا روغن کنجد و نیمی از خلال بادام را به آن اضافه کنید. اگر شله زرد غلیظ بود قبل از اضافه کردن گلاب و زعفران، کمی آبجوش در آن بریزید. بعد از چند جوش در قابلمه را ببندید و بگذارید حدود نیم ساعت شله زرد دم بکشد. سپس آن را در ظرف مناسب کشیده و با خلال بادام و پسته و دارچین تزیین نمایید.

میان وعده:

  • فالوده سیب:

مواد لازم:

سیب درختی متوسط رسیده شیرین  3-2 عدد، گلاب و عرق بیدمشک (مجموعا 2 قاشق غذاخوری)، عسل 1 قاشق مرباخوری، کمی زعفران، هل ساییده و دارچین، تخم فرنجمشک یک قاشق چایخوری

طرز تهیه:

سیبها را پوست بکنید و رنده کنید. سپس بقیه مواد را اضافه نمایید. در صورت تمایل می توانید موقع سرو کمی پودر پسته روی آن بپاشید.

نکته: این فالوده را می توان به عنوان وعده شام با نان نیز مصرف نمود.

  • حلوای سیب:

مواد لازم:

سیب شیرین و رسیده، شکر یا عسل، مغز پسته، هل، زعفران و گلاب مقدار همه برحسب ذائقه به مقدار لازم.

طرز تهيه:

سیب شیرین و رسیده پوست‌کنده را با آب کم بپزید یا بخارپز نمایید تا له شود. عسل یا شکر را به همراه هل و زعفران و گلاب در ظرف دیگری به قوام بیاورید. سیب له شده را به آن اضافه کرده و روی حرارت ملایم مرتب هم بزنید تا کاملاً مخلوط شده و به قوام حلوا در آید. سپس آن را در سینی پهن کرده و روی آن مغز پسته بپاشید.

  • سالاد آویشن

مواد لازم:

کاهو خردشده نصف پیمانه، آویشن تازه خردشده یک‌چهارم پیمانه، ریحان خردشده 3 قاشق غذاخوری، آب لیموترش تازه 1 قاشق چای‌خوری، روغن زیتون2 قاشق غذاخوری، پودر زنیان نصف قاشق چای‌خوری، نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم.

طرز تهیه:

آب لیمو، روغن زیتون، پودر زنیان، نمک و فلفل را درون کاسه‌ای کوچک ریخته و خوب به هم بزنید. آویشن، کاهو و ریحان را درون کاسه‌ای بریزید. سس گیاهی را روی آن ریخته و پس از هم زدن بلافاصله صرف کنید.

نوشیدنی:

  • دمنوش به:

به شیرین رسیده را رنده کنید و جلوی آفتاب یا روی شوفاژ یا بخاری خشک کنید. بعد از خشك شدن در ماهی تابه داغ (بدون آب و روغن) تفت دهید تا برشته شود. سپس مانند چای دم کرده و با نبات شیرین نموده و میل نمایید.

  • آب آهن تاب:

يك قطعه آهن خالص (به اندازه کف دست) که تمیز باشد و رنگ یا مواد شیمیایی نخورده باشد را روی شعله آتش قرار دهید تا گداخته و سرخ شود و هر بار بعد از گداخته شدن آن را در ظرفی که چند لیتر آب جوشیده شده در آن ریخته اید بیاندازید تا سرد شود. این کار را حداقل 50 بار تکرار کنید، هرچه بیشتر تکرار شود بهتر است. از آب آهن تاب می توان در طبخ غذاها یا تهیه نوشیدنی ها استفاده نمود.

  • شربت لیمو :

مقداری شکر را در ظرفی بریزید و آنقدر آبلیموی تازه روی آن فشار دهید تا روی شکر را بگیرد، سپس یک شبانه روز مخلوط را در ظرفی در بسته در دمای معمولی نگهداری کنید،سپس صاف کرده و با قدری دیگر آبلیمو روی حرارت به قوام بیاورید. مایه شربت فوق را در هنگام مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید.

شربت سیب و زرشک و لیمو:

مواد لازم:

آب زرشک 400 گرم، آب سیب رسیده 800 گرم، آبلیموی تازه 200 گرم.

طرز تهیه:

مواد را با هم مخلوط کرده با مقداری شکر به قوام شربت بیاورید. اگر زرشک تازه برای آبگیری نبود، مقداری زرشک خشک را در 4 برابر آن آب یک شب بخیسانید و روز بعد بجوشانید تا یک سوم آب آن بماند و سپس صاف کنید.

 

  • شربت جُلّاب

مواد لازم:

نبات یا شکر سفید 1 کیلو، گلاب 3 کیلو، زعفران نیم مثقال.

طرز تهیه:

نبات و گلاب را با شعله ملایم بجوشانید در حین جوشیدن کف آن را بگیرید و صاف نمایید تا نصف شود. سپس زعفران را با گلاب حل کرده و به آن اضافه کنید. هنگام استفاده می‌توانید با آب سرد یا عرقیات مناسب و فرنجمشک و یا تخم ریحان بنوشید.

  • شربت ساده آويشن

مواد لازم:

آويشن 30 گرم، آب750 ميلي‌ليتر، عسل 500 گرم.

طرز تهيه:

آويشن خشك را درون آب ريخته، ‌بجوشانيد (به مدت 20-40 دقيقه) ‌تا به حدود 500 ميلي‌ليتر كاهش يابد. سپس آن را صاف كرده و داخل قابلمه‌اي كوچك بريزيد. در اين هنگام عسل را اضافه كرده و مرتب هم بزنيد تا كاملاً ‌حل شود. قابلمه را روي حرارت قرار داده و به آرامي بجوشانيد تا به غلظت لازم برسد. سپس آن‌ را پس از سرد شدن درون بطري شيشه‌اي تيره رنگ بريزيد و 3 بار در روز،‌ هر بار 1-2 قاشق چاي‌خوري آن ‌را ميل كنيد.

نوشیدن شیر الاغ، شیر بز، شیر گوسفند

میوه:

سیب، به، انار

روغن مالی و بادکش شکم با روغن گل سرخ یا روغن مورد هر روز صبح ناشتا

بسمه تعالی

تدابیر سلیاک:

صبحانه:

  • مربای هلیله روزی 1 قاشق غذاخوری
  • مویز 21-30 عدد
  • انجیر خشک 7-5 عدد

 

  • شکلات صبحانه

مواد لازم:

ارده 6 قاشق غذاخوری، عسل 1 قاشق غذاخوری، پودر نارگیل 1 قاشق غذاخوری، پودر پسته 1 قاشق غذاخوری، گلاب 1 قاشق غذاخوری، هل ساییده 1 قاشق چای‌خوری.

طرز تهیه:

ارده را در یک ظرف چینی مناسب بریزید و عسل را به آن اضافه کنید و مخلوط را به طور یکنواخت هم بزنید تا کاملاً سفت شود و قوام یابد. سپس پودر نارگیل، هل و گلاب را به آن اضافه و کاملاً مخلوط کنید. در انتها پودر پسته را روی آن بپاشید. می‌توان آن را به همراه یک لیوان شیر فندق به عنوان صبحانه میل کرد.

  • شیر بادام

مواد لازم:

مغز بادام درختی خام پوست‎کنده نیم پیمانه، آب سرد 2 پیمانه، شیره انگور 4 قاشق غذاخوری، گلاب 2 قاشق مرباخوری، هل 4 دانه.

طرز تهیه:

بادام پوست کنده را با تخم هل و نیم پیمانه آب در مخلوط‌ کن بریزید تا خمیر شود. بقیه آب و گلاب و شیره انگور را به مخلوط اضافه کنید و باز چند ثانیه بگردانید تا خوب مخلوط شود.

  • رب سیب و به

 

  • فرني مخصوص با شير بادام

 مواد لازم:

شير بادام 4 ليوان، آرد برنج 8 قاشق غذاخوري، گلاب نصف استكان، عسل یا شکر به مقدار دلخواه، هل سبز ساييده 1 قاشق چاي‌خوري، خلال پسته 2 قاشق غذاخوري.

طرز تهيه:

شير بادام را در ظرفي مناسب بريزيد و آرد برنج را به مرور به آن اضافه كرده، مرتب هم بزنيد تا يكنواخت شود. سپس ظرف را روي حرارت قرار دهيد و ضمن اين‌كه محتوي آن را مرتب هم مي‌زنيد، هل ساييده و گلاب و عسل یا شکر و در صورت تمايل يك قاشق غذاخوري خلال پسته را نيز اضافه كنيد. پس از يك جوش خوردن، فرني را از روي حرارت برداريد،‌ در ظرف مناسبي بكشيد. سپس روي آن را با خلال پسته تزيين و ميل كنيد.

نان مفید :

نانی مرکب از آرد برنج + مغز گردو + مغز بادام شیرین+ مغز تخم کدو+ فندق + پسته + مغز تخم خربزه و امثال اینها را پودر کرده و کمی شیر + شیره انگور به خمیر نان اضافه کرده و با مخمر خمیر را به عمل آورده و نان را بپزید.

طرز استفاده از مخمر: در یک استکان به اندازه یک قاشق چایخوری مخمر- که قبلا از نانوایی تهیه کرده اید- بریزید. به اندازه نوک قاشق چایخوری شکر و کمی آب ولرم – دقت کنید که آب نه گرم و نه سرد باشد- اضافه کرده و روی استکان را بپوشانید و چند دقیقه در محیط نیم گرم قرار دهید تا زمانی که پف کرده و حجم مخلوط آب و مخمر زیاد شود. سپس مخمر را به خمیر اضافه نموده و روی خمیر را بپوشانید و به مدت نیم ساعت در محیط نیم گرم بگذارید تا خمیر به عمل بیاید. سپس داخل فر یا روی گاز نان را بپزید.

ناهار و شام:

نکته: بعد از غذا 1-2 ساعت به پهلوی راست بخوابند و هیچ حرکت نکنند.

  • خورشت نعناع:

مواد لازم: گوشت بره یا جوجه مرغ به صورت چرخ‌کرده نیم کیلو، پیاز خرد شده 1 عدد، سیر خرد شده 4-3 حبه، نعنای تازه خرد شده 1 پیمانه، پودر زنجبیل 1 قاشق چای‌خوری، زیره 1 قاشق چای‌خوری، پودر تخم گشنیز 1 قاشق چای‌خوری، فلفل سیاه نصف قاشق چای‌خوری، آب لیموی تازه 3-2 قاشق غذاخوری، میخک 3-2 دانه، هل سبز 4-3 دانه، زردچوبه، روغن کنجد، نمک

طرز تهیه: روغن را در ماهیتابه دردار بریزید و پیاز  و سیر را با گوشت  و کمی نمک مخلوط کنید و در تابه بریزید و پهن نمایید. در تابه را ببندید و حرارت را کم کنید تا گوشت با روغن و آب پیاز بپزد. در انتها هل، میخک، زردچوبه، زنجبیل، تخم گشنیز، فلفل، زیره، نعناع و آبلیمو را اضافه کرده و بگذارید مواد 4-3 دقیقه دیگر بپزند. موقع مصرف دانه‌های درسته هل و میخک را خارج کنید. می‌توانید خورشت نعنا را با پلوی ساده میل کنید.

  • نخوداب:

مواد لازم: گوشت بره یا جوجه مرغ  200 گرم، نخود 2 لیوان، پیاز متوسط 1 عدد، روغن زیتون یا بادام شیرین 2-3 قاشق غذاخوری، سرکه یک قاشق مرباخوری، نمک و فلفل و دارچین، آویشن، زعفران، زیره و شوید خشک به مقدار لازم

طرز تهیه: نخود را 24ساعت در آب خیسانده و آبش را دور بریزید. سپس در یک ماهیتابه داغ خالی (بدون آب و روغن) کمی تفت دهید تا نفخ آن گرفته شود. سپس همراه با گوشت و پیاز و کمی آب بگذارید بپزد. ادویه‌‌ها را به آن اضافه کنید و روی شعله ملایم بگذارید کاملاً جا بیفتد. در انتها روغن زیتون یا بادام شیرین و سرکه را به آن اضافه کرده و میل نمایید.

  • شوید پلو با ماش

مواد لازم:

برنج 4 پیمانه، سبوس دوم برنج 1 قاشق غذاخوری، روغن زیتون 4 قاشق غذاخوری، ماش350 گرم، نمک و شوید خشک به مقدار لازم.

طرز تهیه:

ابتدا ماش را تمیز کرده و بشویید و با دو لیوان آب روی حرارت ملایم قرار دهید تا نسبتاً پخته و آب آن تمام شود. سپس برنج، سبوس برنج، شوید و آب را با ماش مخلوط کرده و در ظرفی مناسب بریزید و روی حرارت مناسب قرار دهید تا بجوشد و آب آن خشک شود. سپس روغن را به آن اضافه کنید و اجازه دهید دم بکشد. می‌توانید ماش را از شب قبل خیس دهید و همزمان با برنج مخلوط و طبخ نمایید. پس از طبخ غذا را با زعفران تزئین نمایید. می توان این غذا را بدون گوشت یا با گوشت چرخکرده تهیه و میل کرد.

  • شيرين‏پلو

مواد لازم:

برنج 4 پیمانه، گوشت مرغ يا بوقلمون 200 گرم، خلال نارنج 50 گرم، خلال پسته و خلال بادام با هم 50 گرم، شکر و روغن و زعفران به مقدار لازم.

طرز تهیه:

خلال نارنج را سه چهار مرتبه، هر مرتبه چند دقيقه در آب بجوشانید و آبش را خالى كنید تا تلخى آن كاملاً برطرف شود. پس از آن خلال بادام و پسته را به همراه خلال نارنج با آب و شكر بجوشانید تا شيرينى شربت به‌خورد خلال‌ها برود. از طرفى مرغ يا بوقلمون را شسته و تميز كرده با ‏آب بسیار کم در قابلمه گذارده، با حرارت ملايم دم بگذارید. اگر از گوشت بوقلمون كه گوشتش خشك‏تر است استفاده می‌کنید حدود 1 لیوان آب اضافه کنید. بعد از آن برنج را که از قبل خيسانده و نمك‏زده‌اید را جوشانده، آبكش كنید. آب‏روغن ته ديگ ريخته برنج را در آن برگردانید و بگذارید دم بکشد. پس از دم كشيدن، برنج را در ظرف كشيده، مرباى آماده خلال و پسته را كه نيم‌گرم نگه داشته‌اید لابه‏لايش پاشيده و مرغ یا بوقلمون را هم وسطش بگذارید و رويش را با برنج زعفران‎زده و خلال تزیین کرده  و سر سفره ببرید.

  • کوفته برنجی

مواد لازم:

لپه 1 لیوان، برنج 5/1لیوان، سبزی کوفته (نعناع، جعفری، ترخون، شوید، پیازچه و مرزه) 1 کیلوگرم، آرد نخود 5 قاشق غذاخوری، پیاز متوسط 1 عدد، گوجه‌فرنگی متوسط 4 عدد، روغن زیتون 6 قاشق غذاخوری، نمک و فلفل به مقدار لازم، زردچوبه، دارچین، زیره سیاه، هل سبز و زعفران از هر کدام نصف قاشق چای‌خوری.

طرز تهیه:

لپه را از شب قبل خیس کنید و بگذارید با کمی‌ آب بپزد، طوری‌که آب آن کاملاً کشیده شود. سپس آن را چرخ کنید. برنج را جداگانه بپزید و به لپه چرخ شده اضافه کنید. سپس سبزی کوفته را ریز خرد کنید و به همراه آرد نخود، نمک، فلفل و سایر ادویه‌ها به مایه کوفته اضافه کنید و کاملاً ورز دهید تا آماده شود و قوام پیدا کند. حال از مایه مقداری را بردارید و در دست به صورت کوفته (گرد) درآورید و در ظرف مناسبی بچینید. برای تهیه سس کوفته، گوجه‌فرنگی‌ها را با 1 لیوان آب در مخلوط‌کن کاملاً مخلوط کنید و به همراه پیاز خرد شده، روغن و کمی ‌ادویه در ظرف مناسبی بریزید و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بپزد و کمی ‌غلیظ شود. این سس را روی کوفته‌ها بریزید و غذا را روی حرارت ملایم قرار دهید تا پخته شود و کاملاً جا بیفتد.

  • کباب یا آب پز گوشتهای گنجشک، بلدرچین، کبک، با سماق و زیره

 

  • کوکو شوید

مواد لازم:

شوید نیم کیلو، پیاز متوسط 1 عدد، تخم‌مرغ‌ 5-6 عدد، نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه لازم.

طرز تهیه:

شوید و پیاز را خرد کرده و نمک، فلفل و زردچوبه را به آن اضافه کنید. بعد تخم‌مرغ‌ها را شکسته به مواد اضافه نمایید و تمام مواد را خوب هم بزنید تا کاملاً با هم مخلوط شوند. در صورت دسترسی به برگ تازه بابونه، می‌توانید بابونه را نیز به سبزی‌های کوکو تره یا شوید اضافه کنید. سپس مخلوط را در تابه بریزید و دو طرف آن را سرخ کنید.

  • دلمه برگ مو

مواد لازم:

لپه 1 لیوان، برنج 2 لیوان، گوشت چرخ کرده 100 گرم، سبزی دلمه شامل تره، جعفری، شوید، نعناع، ترخون، مرزه و پیازچه پاک‌شده با هم 500 گرم، پیاز متوسط 2 عدد، گوجه‌فرنگی 7 عدد، روغن زیتون 6 قاشق غذاخوری، آب لیموترش تازه نصف استکان، زردچوبه، زیره سیاه، زعفران و هل سبز از هر کدام نصف قاشق چای‌خوری، نمک و فلفل به مقدار لازم.

طرز تهیه:

برگ مو را در آب جوش بریزید، به‌طوری‌که برگ‌ها آسیب نبینند. بهتر است در آب جوشیده یک قاشق غذاخوری سرکه محلي بریزید تا برگ‌ها بعد از پختن لطیف شوند و حالت شکنندگی نداشته باشند. سپس برگ‌ها را آبکش کنید و بگذارید خنک شوند. مایه دلمه را آماده کرده و مقداری از آن را درون برگ بگذارید و کاملاً بپیچید که مواد آن بیرون نریزد. دلمه‌ها را در ظرف مناسبی روی هم بچینید و از سس آماده شده روی آن‎ها بریزید. برای اینکه دلمه‌ها ته نگیرند، چند برگ را ته ظرف قرار دهید و سپس دلمه‌ها را روی آن‎ها بچینید.

  • حلوای تخم‌مرغ

مواد لازم:

زرده تخم‎مرغ 5 عدد، روغن کنجد یا کره حیوانی 2 قاشق غذاخوری، هل، دارچین، میخک، شکر و گلاب مقدار همه برحسب ذائقه به مقدار لازم.

طرز تهيه:

تخم‌مرغ‌ها را ابتدا آب‌پز کرده و زرده آن‎ها را جدا کنید. زرده‌ها را له کرده و در روغن یا کره حیوانی تفت دهید. هل، دارچین، میخک، شکر و گلاب را نیز به آن اضافه کرده و هم بزنید تا آب آن خشک شده و به روغن بیفتد.

  • شله زرد

مواد لازم:

برنج نیم‌دانه 1 لیوان، شکر 2 لیوان، کره حیوانی یا روغن کنجد 30 گرم، گلاب نصف استکان، زعفران و دارچین و خلال بادام و پسته به مقدار لازم.

طرز تهیه:

ابتدا برنج را شسته و با 3-4 برابر آب روی شعله ملایم قرار دهید تا بجوشد و برنج کاملاً مغزپخت شود. سپس شکر را کم‌کم اضافه کرده و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از اینکه شکر و برنج کاملاً با هم مخلوط شدند و شله زرد به غلظت مناسب رسید، گلاب، زعفران، کره یا روغن کنجد و نیمی از خلال بادام را به آن اضافه کنید. اگر شله زرد غلیظ بود قبل از اضافه کردن گلاب و زعفران، کمی آبجوش در آن بریزید. بعد از چند جوش در قابلمه را ببندید و بگذارید حدود نیم ساعت شله زرد دم بکشد. سپس آن را در ظرف مناسب کشیده و با خلال بادام و پسته و دارچین تزیین نمایید.

میان وعده:

  • فالوده سیب:

مواد لازم:

سیب درختی متوسط رسیده شیرین  3-2 عدد، گلاب و عرق بیدمشک (مجموعا 2 قاشق غذاخوری)، عسل 1 قاشق مرباخوری، کمی زعفران، هل ساییده و دارچین، تخم فرنجمشک یک قاشق چایخوری

طرز تهیه:

سیبها را پوست بکنید و رنده کنید. سپس بقیه مواد را اضافه نمایید. در صورت تمایل می توانید موقع سرو کمی پودر پسته روی آن بپاشید.

نکته: این فالوده را می توان به عنوان وعده شام با نان نیز مصرف نمود.

  • حلوای سیب:

مواد لازم:

سیب شیرین و رسیده، شکر یا عسل، مغز پسته، هل، زعفران و گلاب مقدار همه برحسب ذائقه به مقدار لازم.

طرز تهيه:

سیب شیرین و رسیده پوست‌کنده را با آب کم بپزید یا بخارپز نمایید تا له شود. عسل یا شکر را به همراه هل و زعفران و گلاب در ظرف دیگری به قوام بیاورید. سیب له شده را به آن اضافه کرده و روی حرارت ملایم مرتب هم بزنید تا کاملاً مخلوط شده و به قوام حلوا در آید. سپس آن را در سینی پهن کرده و روی آن مغز پسته بپاشید.

  • سالاد آویشن

مواد لازم:

کاهو خردشده نصف پیمانه، آویشن تازه خردشده یک‌چهارم پیمانه، ریحان خردشده 3 قاشق غذاخوری، آب لیموترش تازه 1 قاشق چای‌خوری، روغن زیتون2 قاشق غذاخوری، پودر زنیان نصف قاشق چای‌خوری، نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم.

طرز تهیه:

آب لیمو، روغن زیتون، پودر زنیان، نمک و فلفل را درون کاسه‌ای کوچک ریخته و خوب به هم بزنید. آویشن، کاهو و ریحان را درون کاسه‌ای بریزید. سس گیاهی را روی آن ریخته و پس از هم زدن بلافاصله صرف کنید.

نوشیدنی:

  • دمنوش به: 

به شیرین رسیده را رنده کنید و جلوی آفتاب یا روی شوفاژ یا بخاری خشک کنید. بعد از خشك شدن در ماهی تابه داغ (بدون آب و روغن) تفت دهید تا برشته شود. سپس مانند چای دم کرده و با نبات شیرین نموده و میل نمایید.آب آهن تاب:

يك قطعه آهن خالص (به اندازه کف دست) که تمیز باشد و رنگ یا مواد شیمیایی نخورده باشد را روی شعله آتش قرار دهید تا گداخته و سرخ شود و هر بار بعد از گداخته شدن آن را در ظرفی که چند لیتر آب جوشیده شده در آن ریخته اید بیاندازید تا سرد شود. این کار را حداقل 50 بار تکرار کنید، هرچه بیشتر تکرار شود بهتر است. از آب آهن تاب می توان در طبخ غذاها یا تهیه نوشیدنی ها استفاده نمود.شربت لیمو :

مقداری شکر را در ظرفی بریزید و آنقدر آبلیموی تازه روی آن فشار دهید تا روی شکر را بگیرد، سپس یک شبانه روز مخلوط را در ظرفی در بسته در دمای معمولی نگهداری کنید،سپس صاف کرده و با قدری دیگر آبلیمو روی حرارت به قوام بیاورید. مایه شربت فوق را در هنگام مصرف با آب رقیق کرده و بنوشید.

شربت سیب و زرشک و لیمو:

مواد لازم:

آب زرشک 400 گرم، آب سیب رسیده 800 گرم، آبلیموی تازه 200 گرم.

طرز تهیه:

مواد را با هم مخلوط کرده با مقداری شکر به قوام شربت بیاورید. اگر زرشک تازه برای آبگیری نبود، مقداری زرشک خشک را در 4 برابر آن آب یک شب بخیسانید و روز بعد بجوشانید تا یک سوم آب آن بماند و سپس صاف کنید.

 شربت جُلّاب

مواد لازم:

نبات یا شکر سفید 1 کیلو، گلاب 3 کیلو، زعفران نیم مثقال.

طرز تهیه:

نبات و گلاب را با شعله ملایم بجوشانید در حین جوشیدن کف آن را بگیرید و صاف نمایید تا نصف شود. سپس زعفران را با گلاب حل کرده و به آن اضافه کنید. هنگام استفاده می‌توانید با آب سرد یا عرقیات مناسب و فرنجمشک و یا تخم ریحان بنوشید.شربت ساده آويشن

مواد لازم:

آويشن 30 گرم، آب750 ميلي‌ليتر، عسل 500 گرم.

طرز تهيه:

آويشن خشك را درون آب ريخته، ‌بجوشانيد (به مدت 20-40 دقيقه) ‌تا به حدود 500 ميلي‌ليتر كاهش يابد. سپس آن را صاف كرده و داخل قابلمه‌اي كوچك بريزيد. در اين هنگام عسل را اضافه كرده و مرتب هم بزنيد تا كاملاً ‌حل شود. قابلمه را روي حرارت قرار داده و به آرامي بجوشانيد تا به غلظت لازم برسد. سپس آن‌ را پس از سرد شدن درون بطري شيشه‌اي تيره رنگ بريزيد و 3 بار در روز،‌ هر بار 1-2 قاشق چاي‌خوري آن ‌را ميل كنيد.

نوشیدن شیر الاغ، شیر بز، شیر گوسفند

میوه:

سیب، به، انار

روغن مالی و بادکش شکم با روغن گل سرخ یا روغن مورد هر روز صبح ناشتا

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نماد اعتماد الکترونیکی

تمامی كالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌ باشند و فعالیت‌ های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس ماده 23 قانون حمایت از حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده توسط سایت با مجوز نشر از صاحب امتیاز اثر می باشد.

خبرنامه