تدابیر چشم

راهکارهای حفظ صحت و سلامت چشم

اگر می خواهید از آفات وارده به چشم ایمن بمانید و همواره چشمانی سالم و بینایی قوی داشته باشید، خصوصا کسانی که چشمان آنها ضعیف و مستعد آفات و بیماری ها است ، لازم است از همه چیزهایی که برای چشم مضر است احتراز نموده و دستورات و روش هایی که برای چشم مفید است را رعایت نمایید.

باید که چشم را از گرد وغبار ،دود،هوای بسیار گرم و بسیار سرد،بادهای سرد محفوظ داشت. زیاد نگاه کردن به اشیاء براق و روشن مثل رعد وبرق، فلزدرخشان ،آفتاب بالاخص در حالت کسوف و برف برای چشم ضرر دارد.چشم دوختن و خیره شدن به یک شی واحد ،زیاده روی کردن در خواندن خطوط ریز و نگاه به نقش های ریز مخصوصاً در شب ، مگر گاهگاهی در حد ورزش دادن چشم ،کتابت بین عصر و غروب ،با صدای بلند خواندن ،زیاد گریه کردن،اندوه فراوان،غضب،ترس، استفاده از مسکرات،پر خوری ،خوابیدن در حالتی که معده پر است(امتلاء معده )  مصرف شام سنگین و دیر وقت .خوابیدن بر پشت به مدت طولانی خصوصاً زیر آسمان،زیاد خوابیدن و بیداری طولانی مدت،استحمام مفرط وقی کردن. اگر قی ضروری باشد باید بعد از غذا و به آهستگی استعمال شود.زیاده روی در استفراغات مثل فصد،حجامت متوالی و کثرت مسهلات قوی . همه مجففات (خشکی فزاها)مثل جماع زیاد(که مضر ترین چیزها برای چشم است)ونمک بسیار،فاسد شدن غذا در معده و عدم رعایت ترتیب در تناول غذا به طوری که در هضم اختلال ایجاد شود و بخار زیادی از آن تولید گردد. همه چیزهایی که باعث قبض شکم (یبوست)می گردد مثل گوشت بریان پرندگان و غیره از مواردی هستند که باید از آنها دوری کرد.

غذاهایی که مضر چشم اند: تمامی خوردنی ها و آشامیدنی های غلیظ بد گوار،همه غذاهایی که تولید بخار می کند(مبخرات)چه سرد مانند باقلا و لوبیا ،چه گرم مثل سیر و پیاز. چیزهایی که مکدر و تار کننده چشم هستند مانند:کلم ،عدس ،بادمجان،مواد غذایی تند و تیز(حریفه)مثل تره ،تره تیزک(شاهی)،خردل ،سیاهدانه،همچنین خوراکی های شور مزه ،گس و ترش و آن چیزهایی که باعث سردی بسیار (شدید التبرید)و گرمی بسیار (شدید التسخین) و آزار رساننده به دهانه معده یا ضعیف کننده مغز اند،جزء آسیب رساننده ها به چشم محسوب می شوند.

سرکه ،سیب ترش،بادروج(تره خراسانی)، شوید،خرما،گوشت گاو،گوشت خشک و نمک سود و همه ی گوشت های غلیظ و زیتون رسیده ناموافق با صحت چشم اند.

دستوراتی که حافظ قوای چشم و سودمند آنند:

استفراغات معتدل ، پاکسازی و تنقیه مغز و تقویت آن، منع رسیدن بخارات به چشم ، دوام تلیین طبیعت ( همیشه شکم لینت داشته باشد و نرم باشد) ، خوردن غذاهای لطیف و معتدل که تولید خون صالح کنند برای چشم مفیداند.

غوطه زدن در آب صاف شیرین و باز کردن چشم در آن( جوانان در آب سرد و کهنسالان در آب گرم )، استفاده از سرمه های تقویت کننده چشم. مداومت در اکتحال ( سرمه کشیدن ) با آب بادیان ( رازیانه) یا اتمد ساییده با آب رازیانه بسیار سودمند است. ریختن آب نیمه گرم بر سر، روغن مالی سر با روغن بنشه و کدو و بادم مقوی چشم اند. چکاندن آب باران در چشم که یک هفته در آن بادیان(رازیانه) خیسانده باشند ،حافظ صحت چشم و مقوی آن است. همچنین اکتحال با اثمد ،بوییدن مشک در سرما و عنبر در گرما ، نگاه کردن به زمرد و هر چیز سبز رنگ ، دیدن اشیاء زیبا ،شانه کردن موها چند بار در روز ،خوردن و سرمه کردن دارچین، کندر ، میخک ، خوردن مغز بادام با نبات و همه مغزها ، زیاد خوردن شلغم ( کباب شده یا در قلیه پخته یا خام با نبات ) و خوردن ترب بسیار مقوی چشم است.

مداومت در خوردن مربای هلیله و مربای آمله حافظ  صحت چشم است.

برگرفته از: ذخیره خوارزمشاهی حکیم جرجانی /معالجات عقیلی حکیم علوی عقیلی خراسانی/ اکسیر اعظم حکیم محمد اعظم خان

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

نماد اعتماد الکترونیکی

تمامی كالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می‌ باشند و فعالیت‌ های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.

بر اساس ماده 23 قانون حمایت از حقوق مولفان، کلیه آثار ارائه شده توسط سایت با مجوز نشر از صاحب امتیاز اثر می باشد.

خبرنامه